Με το Vegan Life Festival να επιστρέφει στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για όσα ερωτηματικά περιστρέφονται γύρω από τον τρόπο που καταναλώνουμε, που σχετιζόμαστε με τα έμβια όντα και που σκεφτόμαστε για τη ζωή. Εύκολα φέρνουμε κατά νου τα στερεότυπα που αφορούν τον βιγκανισμό.

Γιατί θέλουν να σου επιβάλουν την άποψή τους; Γιατί απλά δεν τρώνε κρέας όπως όλοι οι άλλοι; Βίγκαν προϊόντα; Τί είναι αυτό;

Η ομάδα του Vegan Life Festival γνωρίζει καλά τις σκέψεις του υπόλοιπου κόσμου για τον βιγκανισμό και έρχεται να μας απαντήσει, δια στόματος Έλλης Στούρνα, μέλους του εγχειρήματος, για τις επιδιώξεις και τους αγώνες τους.

Το φετινό φεστιβάλ, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα που έχουμε διεξάγει, (δύο σε Αθήνα και δύο σε Θεσσαλονίκη) δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο ζήτημα ή σκοπιά, καθώς ο στόχος μας είναι η ολιστική προώθηση του vegan τρόπου ζωής. Οι ομιλίες, τα εργαστήρια αλλά και η επιλογή των εκθετών μας (με την ενεργό συμμετοχή ακτιβιστικών ομάδων) έχει σκοπό να καλύψει κάθε πτυχή που αφορά στο βιγκανισμό, όπως είναι η ηθική και τα δικαιώματα των ζώων, η εξασφάλιση της υγείας των ατόμων που ακολουθούν φυτική διατροφή, αλλά και η κάλυψη κάθε είδους ανάγκης σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018 – photo: Catherine Nefeli Kordoula

 

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018 – photo: Catherine Nefeli Kordoula

Η κυριότερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ομάδα αλλά και ως vegan κοινότητα συνολικά είναι το να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μία ριζική αλλαγή στο πώς αντιλαμβάνονται τη θέση τους στον κόσμο, κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε κάθε σχεδόν διάσταση της ζωής τους. Ο ισχυρότερος μας αντίπαλος είναι η συνήθεια αλλά και οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσε το κάθε άτομο και τις οποίες καλείται να αμφισβητήσει προκειμένου να γίνει vegan.

Πέραν από την γενική κατάσταση του βιγκανισμού, η αντίληψη περί βιγκανισμού όπως και η συμμετοχή στον αγώνα των βίγκαν φαίνεται να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Εξηγούν ότι η Ελλάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται άμεσα στις εξελίξεις που αφορούν τη διάδοση του vegan τρόπου ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό είναι αισθητό σε κάθε άτομο που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ μας. Η ποικιλία που συναντάμε σε εστιατόρια, προϊόντα διατροφής, καλλυντικά και αξεσουάρ, το πλήθος των ομάδων που δρουν για τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα μας, αλλά και η αυξανόμενη υιοθέτηση του vegan τρόπου ζωής από επαγγελματίες και ειδικούς κάθε είδους, κάνει αισθητή τη συνεχή αύξηση των vegan ανθρώπων και, κατά συνέπεια, σε μεγάλο βαθμό, των vegan καταναλωτών.

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018 – photo: Catherine Nefeli Kordoula

Το παραπάνω γεγονός έγινε ακόμα πιο έντονο στην Ελλάδα τη χρονιά που μας πέρασε, όταν τρεις τεράστιες εταιρείες γαλακτοκομικών εισήγαγαν η μία μετά την άλλη και μέσα σε λίγους μόνο μήνες νέα 100% φυτικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί vegan αντιτίθενται στην καταναλωτική τάση της σύγχρονης κοινωνίας και στρέφονται όλο και περισσότερο στη μειωμένη και επιλεκτική κατανάλωση.

Δεν ξεχνούμε φυσικά ότι πριν μερικές μήνες, κατά την επίσκεψη του Καρόλου της Αγγλίας στη χώρα μας, προέβησαν σε μία δράση η οποία συζητήθηκε πολύ, με ένα πανό που έγραφε το μότο της ομάδας “Compassion looks great on you”.

Οι εξωστρεφείς δράσεις μας βασίζονται σε δράσεις που έχουμε δει να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, τις οποίες επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε με τρόπο που να μας ταιριάζει, όπως ήταν η καμπάνια στους συρμούς του μετρό που διενεργήθηκε από τους greek vegans και τη στηρίξαμε οικονομικά και πρακτικά, ή η δική μας προγενέστερη τοποθέτηση αφίσας για τα ζώα στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι.

Άλλοτε πάλι είναι αυθόρμητες και στηρίζονται στο πάθος μας γι’ αυτό που κάνουμε και στην ανάγκη μας να διαδώσουμε με κάθε τρόπο το vegan τρόπο ζωής. Σε αυτές θα μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε την προτροπή μας μέσω πανό προς τον Κάρολο της Αγγλίας για να γίνει vegan, ή την ενεργό συμμετοχή μας στο Athens Pride.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που εισπράττουν από τον κόσμο, φαίνεται να τις αποτιμούν θετικά.

Οι αντιδράσεις που έχουμε εισπράξει, είτε από vegans είτε από μη vegans είναι στο μεγαλύτερο βαθμό θετικές. Ο λόγος για το παραπάνω είναι, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι προσπαθούμε σε ό,τι κάνουμε να βάζουμε θετική ενέργεια και αγάπη και να μην κάνουμε τους άλλους ανθρώπους να νιώθουν ότι δέχονται επίθεση από εμάς. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε θετικά σχεδόν κάθε τρόπο δράσης που πραγματοποιείται με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και την προώθηση του vegan τρόπου ζωής καθώς ο κάθε τρόπος έχει και άλλο κοινό που μπορεί να επηρεάσει.


3 μύθοι για το βιγκανισμό

όπως τους απαντά το Vegan Life Festival

Οι βίγκαν είναι θύματα μίας διατροφικής μόδας:

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018 – photo: Catherine Nefeli Kordoula

Ο vegan τρόπος ζωής δεν είναι ούτε διατροφή, ούτε μόδα. έχει τις ρίζες του σε διαφορετικές θεωρίες, ανθρώπους και πολιτισμούς ενώ ορίστηκε πλέον σαφώς σαν ηθικό κίνημα το 1944 στην Αγγλία από τον Γουάτσον. Ο βιγκανισμός είναι, επί της ουσίας, μια διαφορετική ηθική θεώρηση και στάση ζωής.

Οι βίγκαν θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018

Ο βιγκανισμός είναι πράγματι μία θεώρηση που αμφισβητεί τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη σχέση μας με τα ζώα και αυτό σίγουρα ενοχλεί πολύ κόσμο. Οι vegan, παρόλα αυτά, ακόμα και όταν φαίνεται ότι πάνε να επιβάλουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο, στην πραγματικότητα προσπαθούν να κάνουν το αντίθετο: να αντισταθούν σε μία ήδη υπάρχουσα επιβολή απόψεων που γίνεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας και έχει ως συνέπεια την εκμετάλλευση εκατομμυρίων ζώων.

Ο βιγκανισμός είναι ανθυγιεινή και ελλιπής διατροφική επιλογή

Η ιατρική και διατροφολογική κοινότητα, μέσα από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς και όπως καταγράφεται στις σχετικές ιατρικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί, αναγνωρίζει πλέον ξεκάθαρα ότι η φυτική διατροφή είναι πλήρης, αλλά έχει και φοβερά οφέλη στην υγεία, για κάθε άτομο άσχετα με την κατάστασή του και το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεται. Το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η έκθεση της American Dietetic Association για τις χορτοφαγικές δίαιτες όπως επίσης και η διατροφική πυραμίδα του Πανεπιστημίου Harvard.


Το Vegan Life Festival   διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 11:00 έως και τις 23:00, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Στις ώρες αυτές θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, εργαστήρια, παιδικές δραστηριότητες, συναυλία, η πρώτη πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ Citizen Animal, ανταλλακτικό παζάρι αλλά και η μεγαλύτερη έκθεση vegan προϊόντων στην Ελλάδα (τρόφιμα φρέσκα και συσκευασμένα, καλλυντικά, προϊόντα μακιγιάζ, zero waste προϊόντα, καθαριστικά, ηλεκτρικές συσκευές, αξεσουάρ, ρούχα, και πολλά άλλα όπως επίσης και υπηρεσίες κάθε είδους).

Vegan Life Festival Thessaloniki 2018 – photo: Stefanos Alimantiris

Η διοργάνωση του φεστιβάλ προσκαλεί ομάδες με τις οποίες μοιράζονται τους αγώνες τους να παραστούν στο φεστιβάλ και να παρουσιάσουν και διαδώσουν και το δικό τους έργο.

“…διαθέτουμε χωρίς χρέωση πάγκο σε όλες τις ακτιβιστικές ομάδες που δρουν για την προάσπιση των δικαιωμάτων στη χώρα μας ώστε να ενημερώσουν το διερχόμενο κοινό για τους λόγους που μας οδηγούν στην υιοθέτηση του vegan τρόπου ζωής.”

Με την υποστήριξη του 3pointmagazine.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]