“Έφυγε” από τη ζωή την Πέμπτη (1/2) ο μεγαλύτερος γιος του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Ο Φιντέλ Κάστρο Ντίας-Μπαλάρτ αυτοκτόνησε, σε ηλικία 68 ετών, αν και ακολουθούσε πολύμηνη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης από την οποία έπασχε, όπως μεταδίδουν δημόσια μέσα της Κούβας. Ο “Φιντελίτο”, όπως τον αποκαλούσαν, λόγω του ονόματος αλλά και της ομοιότητας με τον πατέρα του, που είχε αρχικά νοσηλευτεί σε κλινική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, είχε πάρει εξιτήριο και η θεραπεία του συνεχιζόταν στο σπίτι.

“Ο Ντίας-Μπαλάρτ, ο οποίος παρακολουθείτο από μια ομάδα γιατρών για αρκετούς μήνες εξαιτίας της κατάστασης βαθιάς κατάθλιψης στην οποία βρισκόταν, αυτοκτόνησε (την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου) το πρωί” σημειώνει συγκεκριμένα το κουβανικό site Cubadebate.

Ο Φιντελίτο, γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1949, ήταν το πρώτο παιδί του Φιντέλ Κάστρο από το σύντομο γάμο του με την Μίρτα Ντίας-Μπαλάρτ. Το διαζύγιο επήλθε το 1955, με ένα δικαστικό μπαράζ για την κηδεμονία το οποίο τελικά κέρδισε ο Κάστρο, ο οποίος μάλιστα μετά το τέλος της επανάστασης, το 1959, εξόρισε την Μίρτα και την οικογένεια της. Ακόμα και σήμερα, η οικογένεια Μπαλάρτ θεωρείται από τις πιο σκληροπυρηνικές αντικαστρικές, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Έχοντας σπουδάσει πυρηνικός επιστήμονας στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση, ο Φιντέλ Κάστρο Ντίας-Μπαλάρτ εργαζόταν ως επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ήταν αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας ως τον θάνατό του. Την περίοδο 1980 – 1992 ήταν επικεφαλής του εθνικού πυρηνικού προγράμματος της Κούβας στην προσπάθεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής. Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης μετά την κατάρρευση των εμπορικών συναλλαγών και της βοήθειας από το σοβιετικό μπλοκ, με τον Φιντελίτο να μένει έκτοτε σχετικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X