Οι δύο πιο πολυσυζητημένες παραγωγές του καλοκαιριού -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία- παίζονται για ελάχιστες ακόμα παραστάσεις.

Οι Βάκχες, η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη πραγματεύεται την έλευση μιας νέας θρησκείας, της Διονυσιακής, την οποία εισάγει ο θεός Διόνυσος μεταμορφωμένος σε άνθρωπο. Με τη βοήθεια του κρασιού οι γυναίκες της Θήβας μεταμορφώνονται σε μαινάδες που λατρεύουν τον θεό Διόνυσο. Ο Πενθέας, βασιλιάς της Θήβας προσπαθεί να πολεμήσει αυτή τη νέα θρησκεία αλλά καταλήγει σφαγμένος από την μητέρα του Αγαύη, η οποία μέσα στη βακχική της μανία νομίζει ότι σκότωσε λιοντάρι.

229(1)

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί τις Βάκχες επιλέγοντας για τον ρόλο του Διονύσου τον Σάκη Ρουβά προκαλώντας κοινό και κριτικούς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Δημήτρης Πασσάς (Πενθέας) και η βραβευμένη με “Μελίνα Μερκούρη” Μαρία Κίτσου (Αγαύη). Στον ρόλο του Τειρεσία η Ρούλα Πατεράκη με μία ερμηνεία – πρόταση. Τον θίασο συμπληρώνουν ο χορός των Βακχών με κορυφαία τη Γιώτα Βέη, ο Δημήτρης Καρατζογιάννης, ο Δημήτρης Λιγνάδης καθώς και μουσικοί κρουστών. Πρόκειται για μία παράσταση με πολλά ετερόκλητα στοιχεία που φιλοδοξεί να αποτυπώσει την ξεχωριστή ατμόσφαιρα των “Βακχών”.

Παραστάσεις : 12/9, Γαλάτσι, θέατρο Άλσους Βεΐκου
13 & 14/9, Πειραιάς, Βεάκειο
18 & 19/9 Ηρώδειο

Ένα από τα λιγότερα παιγμένα έργα του Σοφοκλή, οι “Τραχίνιες”, έχει ως κεντρικό ήρωα την Δηιάνειρα, σύζυγο του Ηρακλή η οποία περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του, αγωνιώντας για την ζωή του. Ο Ηρακλής επιστρέφει ζωντανός και νικητής, ωστόσο φέρνει μαζί του ως τρόπαιο την βασιλοπούλα Ιόλη. Η Δηιάνειρα δωρίζει στον άντρα της έναν χιτώνα ποτισμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου νομίζοντας ότι έτσι θα ξανακερδίσει τον έρωτά του. Δεν γνωρίζει όμως ότι με αυτόν τον χιτώνα οδηγεί τον Ηρακλή στον θάνατο.

Τις “Τραχίνιες” σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος και στους κεντρικούς ρόλους έχει τους ηθοποιούς της ομάδας του “Επτάρχεια”, Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Κώστα Μπερικόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου. Μαζί τους η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο χορός/γυναίκες της Τραχίνας που αποτελείται από ηθοποιούς και χορεύτριες.

images(6)

Η πολύ απαιτητική ακρόαση που κλήθηκαν να περάσουν οι υποψήφιες για τον χορό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους συντελεστές, δημιούργησαν πολύ υψηλές προσδοκίες για αυτή την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι “Τραχίνιες” κλείνουν την περιοδεία τους στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη.

Και οι δύο τραγωδίες -όπως και οι περισσότερες- τονίζουν την αδυναμία του ανθρώπου να είναι απόλυτος κυρίαρχος των πράξεων του καθώς δεν μπορεί να δει και να κρίνει σφαιρικά και οδηγείται σε μοιραία λάθη καθοδηγούμενος πάντα από ανώτερες δυνάμεις.

Οι “Βάκχες” ξεκίνησαν την περιοδεία τους με αρνητικό κλίμα λόγω των αντιδράσεων για την συμμετοχή του Σάκη Ρουβά και οι “Τραχίνιες” ως παράσταση υψηλών απαιτήσεων. Τι πραγματικά ισχύει; Η κρίση δική σας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X