Την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος των περιθωριοποιημένων ατόμων αναδεικνύει με έρευνα της η Human Rights Watch. Στο στόχαστρο των περιπολιών, όπως υπογραμμίζεται βρίσκονται καθημερινά άστεγοι, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα, τις περισσότερες φορές χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Ενδεικτικά σύμφωνα με την έκθεση της HRW, με στοιχεία που της έδωσε η ίδια η ΕΛ.ΑΣ για την επιχείρηση “Θησέας” το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2014, από τις 42.454 ατόμων, μόλις οι 565 έγιναν συλλήψεις για αδικήματα ήτοι το 1,5%. “Αντί η αστυνομία να παρενοχλεί και να θέτει υπό κράτηση απόρους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να λάβουν τις υπηρεσίες και τη φροντίδα που χρειάζονται”, αναφέρει η Eva Cosse, ειδική επί θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα.

Το χειρότερο, όπως τονίζεται στην έρευνα της HRW, είναι η άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση των προσαχθέντων να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πρόληψης για θέματα δημόσιας υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό συμβαίνει διότι συχνά μεταφέρονται σε απομακρυσμένα αστυνομικά τμήματα και αφήνονται ελεύθεροι… μεσάνυχτα.

Επίσης, 36 από τους 44 συνεντευξιαζόμενους δήλωσαν ότι η αστυνομία τους σταματούσε σχεδόν καθημερινά, ενώ 25 από αυτούς ανέφεραν ότι τους είχαν σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων πάνω από μία φορά την ίδια μέρα. Η HRW ζητά την λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών, καθώς οι καταχρηστικές πρακτικές της αστυνομίας κατά των περιθωριοποιημένων ατόμων συνεχίζονται.