«Χίλια πεντακόσια ιδιωτικά αεροπλάνα ήρθαν μέχρι εδώ για να ακούσουν τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο να μιλάει για το πώς καταστρέφουμε τον πλανήτη».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο μόλις 30 ετών, ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν, ο οποίος έκλεψε την παράσταση.

Οι πρώτες αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν την ομιλία του ήταν κάπως αμήχανες, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθήσει.

«Ακούω να μιλάνε για τη συμμετοχή, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη διαφάνεια, όμως κανένας δεν μιλάει για το πραγματικό θέμα, την φοροαποφυγή. Δηλαδή αισθάνομαι σα να είμαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο πυροσβέστες, αλλά κανένας δεν επιτρέπεται να μιλήσει για νερό» είπε ο Ολλανδός ιστορικός για να προσθέσει «μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε για αυτά τα χαζά φιλανθρωπικά σχέδια, μπορούμε να φέρουμε ξανά τον Bono, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για τους φόρους. Φόροι, φόροι, φόροι, όλα τα άλλα είναι βλακείες για εμένα» συμπλήρωσε με νόημα.

Ο ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν μπορεί να είναι μόλις 30 ετών, όμως, προτού αναδειχθεί ως νέος «αστέρας» μέσα από το φόρουμ του Νταβός, έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο και θεωρείται ως ένας από τους ανερχόμενους Ευρωπαίους διανοητές.

Πέρα από συνεργασίες του με ΜΜΕ της χώρα του (και όχι μόνο) έχει συγγράψει το Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World (Ουτοπία για τους Ρεαλιστές: Πώς μπορούμε να χτίσουμε τον ιδανικό κόσμο), το οποίο έγινε μπεστ σέλερ στη χώρα του και έκανε αίσθηση και εκτός Ολλανδίας.

Στο έργο του αυτό ο Μπρέγκμαν παρουσιάζει την ιδέα του για μία πιο ισότιμη καθημερινότητα βασισμένη σε τρεις κεντρικούς άξονες: Ένα άνευ όρων παγκόσμιο βασικό εισόδημα για τους πολίτες, εργασία δεκαπέντε ωρών την εβδομάδα και ανοιχτά σύνορα με ελεύθερη ανταλλαγή πολιτών μεταξύ των κρατών.

Το αλιεύσαμε από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X