Η κυριολεκτική έννοια θέλει τη Βίβλο να αποτελεί το ιερό κείμενο του χριστιανισμού. Μεταφορικά ωστόσο ο όρος Βίβλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τα βιβλία εκείνα που αποτέλεσαν για τις ιδεολογίες, ρεύματα, τάσεις, ό,τι η Βίβλος για τους χριστιανούς. Το απόλυτο σημείο αναφοράς.

Συγγραφείς, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, αλλά και πολιτικοί, είτε ηθελημένα είτε χωρίς να το έχουν προβλέψει, αποτέλεσαν με τα γραπτά τους σημείο αναφοράς για την ανάλυση πάνω σε πρωτοπόρες ιδεολογίες ή τουλάχιστον σε μη θεμελιωμένες μέχρι τότε, ιδεολογίες. Κοινωνικά κινήματα, ιδεολογίες και φιλοσοφικά ρεύματα, όπως ο φιλελευθερισμός, ο κομμουνισμός, ο φεμινισμός και ο ναζισμός έχουν τη δική τους Βίβλο, χάρη στην οποία αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν περεταίρω.

Ο Πλούτος των Εθνών – Άνταμ Σμιθ

Ή αλλιώς “Έρευνα για τη Φύση και τα Αίτια του Πλούτου των Εθνών”. Το βιβλίο – έρευνα του οικονομολόγου Άνταμ Σμιθ αποτέλεσε την πρώτη περιεκτική υπεράσπιση των πολιτικών ελεύθερης αγοράς, γραμμένο στα μέσα περίπου του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του Σκοτσέζικου Διαφωτισμού. Ο Σμιθ αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παρέχει μία από τις πιο γνωστές διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του ελευθερισμού.

wealth_of_nations

Εισάγοντας τον όρο “αόρατο χέρι” αναλύει ότι “το κάθε άτομο προτιμώντας την υποστήριξη της δικής του εργατικότητας παρά της ξένης, επιδιώκει μονάχα την δική του ασφάλεια. Κατευθύνοντας αυτή την εργατικότητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε το προϊόν της να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αξία, επιδιώκει μονάχα το δικό του συμφέρον και σε αυτήν όπως και άλλες περιπτώσεις, καθοδηγείται από ένα αόρατο χέρι να επιδιώξει έναν σκοπό που δεν αποτελούσε μέρος των προθέσεών του. Επιδιώκοντας το δικό του συμφέρον συχνά προωθεί αυτό της κοινωνίας πιο αποτελεσματικά απ΄ ό,τι όταν πραγματικά επιδιώκει να το προωθήσει”.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο – Καρλ Μαρξ/Φρίντριχ Ένγκελς
Ο απόλυτος οδηγός δράσης του κομμουνισμού γράφτηκε από τους δύο γερμανούς φιλοσόφους/κοινωνιολόγους, κατόπιν εντολής της Κομμουνιστικής Λίγκας (ένωση μεταναστών στη Γερμανία) για να αποτελέσει το πρόγραμμά της, την 21 Φεβρουαρίου του 1848. Παρότι γραμμένο τον 19ο αιώνα, το μανιφέστο παραμένει επίκαιρο δύο αιώνες αργότερα και αποτελεί μέχρι και σήμερα το Ευαγγέλιο της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

kommounistikomanifesto

Ξεκινώντας με την περίφημη φράση “Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού”, οι δύο συγγραφείς του αναλύουν το σχέδιο δράσης του προλεταριάτου, προκειμένου να ανατρέψει τον καπιταλισμό (τους αστούς όπως διατυπώνεται). Οι εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων, ο τρόπος που οι αστοί εκμεταλλεύονται την υπεραξία, οι ανισότητες στον τρόπο που μοιράζεται ο πλούτος, αλλά και προτάσεις όπως η κρατική παρέμβαση στην οικονομία, η δωρεάν παιδεία και η κατάργηση της παιδικής εργασίας, είναι εκείνα που κυριαρχούν στο μικρό βιβλιαράκι του κομμουνισμού, περιγράφονται όμως τόσο απλά, που το βιβλίο αποτελεί μαζί με το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο τα πλέον πολυδιαβασμένα σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο φύλο – Σιμόν ντε Μποβουάρ
“Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι”. Βασισμένο πάνω στην παραπάνω φράση (η οποία στηρίζεται στο ότι η ύπαρξη προηγείται της ουσίας), η Σιμόν ντε Μποβουάρ έμελλε με το βιβλίο της αυτό να αποτελέσει τη θεμελιώτρια του φεμινιστικού κινήματος, τον 20ό αιώνα. Στο “Δεύτερο Φύλο” απορρίπτει την παραδοσιακή μέχρι τότε (μέσα του 20ού αιώνα) άποψη ότι ο ορθολογικός τρόπος σκέψης αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του άντρα, με το συναίσθημα να είναι χαρακτηριστικό της γυναίκας -θέση που παγίωσε την υποβάθμιση των γυναικών- και απ’ την άλλη, διεκδικεί την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική, την οικονομική και γενικότερα στην κοινωνική ζωή.

deutero_fulo

Παρότι σε κάποιες ιστορικές περιόδους η υποταγή των γυναικών υπήρξε αναγκαία για να αναπτυχθούν οι αρχαϊκές κοινωνίες, όταν αυτή η αναγκαιότητα έπαψε να υφίσταται, η ιδεολογία της γυναικείας κατωτερότητας παρέμεινε ζωντανή. Έτσι η γυναικεία καταπίεση μέσα από την ιστορία, τους μύθους, τις παραδόσεις, τις θρησκείες, τις βιολογικές παραμέτρους, τη λογοτεχνία, αλλά και μέσα από εκείνα τα στάδια της ζωής, όπου η γυναίκα κάνει τη «μαθητεία» της, αποτελεί το έναυσμα για την επιδίωξη οι γυναίκες να διεκδικήσουν αυτό που θα έπρεπε. Την αξιοπρέπειά τους.

Ο Αγών μου – Αδόλφος Χίτλερ
Μπορεί για τους περισσότερους ο ναζισμός να αποτελεί την πλέον απάνθρωπη “ιδεολογία”, το έργο ωστόσο του θεμελιωτή του και κύριου εκφραστή του, αποτελεί σίγουρα έναν χρήσιμο οδηγό για τους οπαδούς του, παρότι κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα κακογραμμένο κείμενο χωρίς δομή και αλληλουχία γεγονότων. Γραμμένο τη δεκαετία του 1920, σε δύο μέρη, ένα αυτοβιογραφικό και ένα πολιτικό, το βιβλίο περιγράφει την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού, υπερασπιζόμενο τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την υπεροχή της Άριας Φυλής.

hitlermeinkampf

Το βιβλίο επισείει σε κάθε ευκαιρία τον Εβραϊκό Κίνδυνο, κάνοντας λόγο για μία εβραϊκή συνομωσία με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Εχθρός για τον Χίτλερ είναι και ο κομμουνισμός, που έχει εβραϊκές ρίζες. Ως βασικό επιχείρημα για να ενοχοποιήσει τους Εβραίους για τα δεινά των Γερμανών χρησιμοποιεί τα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”, ένα αντισημιτικό κείμενο, κατασκευασμένο από τις μυστικές υπηρεσίες του τσάρου. Σύμφωνα με τον Χίτλερ η δημοκρατία δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και, συνεπώς, χρειάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από το σύστημα του γερμανικού ηγετικού κράτους (germanischer Führerstaat), στο οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια του Ηγέτη, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια