Την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του κατήγγειλε εκ νέου ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, την ώρα που ανακοίνωνε σήμερα το πρωί ότι, με καταμετρημένο το 98,42% των ψήφων των εκλογών της περασμένης Κυριακής, επιτυγχάνει τη διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, που του επιτρέπει να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του Μοράλες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με την είδηση ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης προέβλεπαν την επανεκλογή του μακροβιότερου ηγέτη της περιοχής.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με τον Μοράλες υποκινούνται από την δεξιά αντιπολίτευση και τον κυριότερο αντίπαλό του, πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα, έχουν επιτεθεί σε κέντρα καταμέτρησης ψήφων, επιχειρώντας να τα πυρπολήσουν, καθώς και σε υποστηρικτές του Μοράλες, που αποτελούνται κυρίως από αυτόχθονες της Βολιβίας.

«Καταλαβαίνω την απελπισία της δεξιάς, δε θέλουν να αναγνωρίσουν τη νίκη μου, δε θέλουν να αναγνωρίσουν την ψήφο των αυτοχθόνων, όπως ακριβώς στο παρελθόν… Είμαστε όλοι άνθρωποι, είμαστε όλοι κομμάτι της Βολιβιανής οικογένειας, μπορούμε να έχουμε τις ιδεολογικές διαφορές μας, αλλά η σπορά μίσους κατά των αυτοχθόνων και η μη αναγνώριση της ψήφου τους είναι απλά ρατσισμός», είπε ο Μοράλες σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη το πρωί.

«Ένα πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη, που υλοποιείται από τη δεξιά με ξένη υποστήριξη… Ποιες είναι οι μέθοδοι αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος; Δεν αναγνωρίζουν ούτε περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα, καίνε τα εκλογικά δικαστήρια, θέλουν να ανακηρύξουν τον υποψήφιο που ήρθε δεύτερος ως νικητή», είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.

Την Τρίτη η Βολιβιανή κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντιέγκο Παρύ, κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να διεξάγει επιπλέον ελέγχους επί της εγκυρότητας της τελικής καταμέτρησης των ψήφων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, να αποδέχεται την πρόσκληση. Παρατηρητές του ΟΑΚ βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς στη Βολιβία, όπως και άλλοι διεθνείς παρατηρητές, που δεν ανέφεραν κάποια παρατυπία επί της διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει στην ανακοίνωση νίκης του Μοράλες, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» τη Βολιβία. Στον αντίποδα, ο Μοράλες απολαμβάνει τη στήριξη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που δήλωσε: «Ας υψώσουμε τις σημαίες της αλληλεγγύης και ας κινητοποιηθούμε ενάντια στο πραξικόπημα στη Βολιβία και τη Λατινική Αμερική, κατά του φασισμού όπως εκφράζεται μέχρι στιγμής».

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία του Έβο Μοράλες στη Βολιβιανή προεδρία, με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να καταφέρνει μεγάλες προόδους στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας στα 13 χρόνια κυβέρνησης του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (Movimiento al Socialismo – MAS).

*Από το info-war.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια