Στο Μπέλενε πέθανε η Βουλγαρία, στο Μπέλενε πέθανε η δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν οι κρατικοί θεσμοί της Βουλγαρίας το καταλαβαίνουν, αλλά η Βουλγαρία έχασε πολλά απ’αυτή την υπόθεση

Θύμα της ρητορικής μίσους κατά προσφύγων έπεσε ένας καθολικός ιερέας, ο οποίος υπηρετούσε στην παραδουνάβια πόλη Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Ο ιερέας Πάολο Κορτέζι, ο οποίος είχε στεγάσει στο Μπέλενε μια τετραμελή οικογένεια Σύρων προσφύγων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βουλγαρία, μετά τα τηλεφωνικά μηνύματα που δεχόταν, με απειλές κατά της ζωής του, καθώς και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Κορτέζι έγραψε: «Ακολούθησα τη συνείδησή μου, την πίστη μου, τα Ευαγγέλια, τα διδάγματα της Εκκλησίας και την νομοθεσία της χώρας… Δεν έκανα πολιτική».

«Δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε μια άξια και ειρηνική συριακή οικογένεια, η οποία προσπαθεί να γλυτώσει από τον πόλεμο και την οποία η Βουλγαρία υποδέχθηκε από την Ελλάδα και έχει νόμιμα έγγραφα και δικαιώματα. Στο Μπέλενε πέθανε η Βουλγαρία, στο Μπέλενε πέθανε η δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν οι κρατικοί θεσμοί της Βουλγαρίας το καταλαβαίνουν, αλλά η Βουλγαρία έχασε πολλά απ’ αυτή την υπόθεση», γράφει ο Κορτέζι.

Ο καθολικός ιερέας απευθύνεται και προς τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεόφυτο και ζητά απ’ αυτόν να πάρει θέση, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, Έξαρχος Στέφαν Α’ και ο Πατριάρχης Κύριλλος με τη διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απευθύνεται επίσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ και ζητά και απ’ αυτόν να πάρει θέση, «όπως έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το όνειρό του για μια κοινωνία στην οποία όλοι συμβιώνουν μαζί, χωρίς διακρίσεις».

Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X