Ο τρεις φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο της Βραζιλίας Jean Wyllys αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια ζωή λόγω απειλών κατά της ζωής του.

Σε συνέντευξή του στην βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο βουλευτής του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας-PSOL αποκάλυψε ότι δεν θα επιστρέψει στη Βραζιλία και ότι θα αφήσει τη δημόσια ζωή και το αξίωμα στο οποίο έχει εκλεγεί, επειδή έχει δεχθεί απειλές εναντίον της ζωής του.

Ο Wyllys ήταν φίλος και συναγωνιστής της ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου με το ίδιο κόμμα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο Marielle Franco η οποία δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2018. Από τότε ο Wyllys ζει υπό αστυνομική προστασία, καθώς οι απειλές θανάτου αυξήθηκαν, γεγονός που ανάγκασε τον Wyllys να εγκαταλείψει τη δημόσια ζωή.

Σύμφωνα με τον Wyllys, η απόφαση του αυτή έρχεται και μετά τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν ότι ο γιος του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας  Μπολσονάρου και ομοσπονδιακός γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου συνδέεται με τη μητέρα και τη σύζυγο του Adriano Magalhaes da Nobrega, που είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονία της Marielle Franco.

«Είμαι τρομαγμένος που μάθω ότι ο γιος του προέδρου προσέλαβε τη γυναίκα και τη μητέρα του δολοφόνου της Φρανκο στο γραφείο του. Ενός προέδρου μάλιστα που πάντα με συκοφαντεί, που πάντα με προσβάλει ανοιχτά, που πάντα χρησιμοποίησε ομοφοβία εναντίον μου», δήλωσε ο Wyllys.

«Ο Πέπε Μουχίκα (πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης), όταν έμαθε ότι απειλούμαι με θάνατο, μου είπε:« Παιδί μου, φροντίστε τον εαυτό σας, οι μάρτυρες δεν είναι ήρωες». Και αυτό είναι: Δεν θέλω να θυσιάσω τον εαυτό μου », τονίζει ο Willys δικαιολογώντας την απόφασή του να μην ξαναγυρίσει στη Βραζιλία.

Ο Wyllys είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος και υπερασπιστής LGBTQ κοινότητας στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο κοινούς στόχους για τους συντηρητικούς στη χώρα. Τώρα ο Wyllys θα αντικατασταθεί από τον David Miranda που είναι κι αυτός υπερασπιστής των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας και ανοιχτά ομοφυλόφιλος κι επίσης φίλος της Marielle Franco.

Με πληροφορίες από Telesur, Eldiario, Folha de Sao Paulo.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια