Τους ιθαγενείς έβαλε στο στόχαστρο με το «καλημέρα» ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του εξέδωσε το πρώτο του προεδρικό διάταγμα που πλήττει τα δικαιώματα των ιθαγενών της χώρας.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, το υπουργείο Γεωργίας ορίζεται υπεύθυνο για τη γη των αυτοχθονων πληθυσμών της Βραζιλίας, των οποίων η πλειονότητα κατοικεί στα «άδυτα» του τροπικού Αμαζονίου, μιας γης πλούσιας σε φυσικό και ορυκτό πλούτο.

Η κίνηση του Μπολσονάρου δεν είναι τυχαία, καθώς στα σχέδιά του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η παραχώρηση περιοχών της προστατευόμενης περιοχής του Αμαζονίου για εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Με την ανάθεση της διαχείρισης των γαιών των ιθαγενών στο υπουργείο Γεωργίας, θα γίνει πιο εύκολα η καταπάτηση της γης των ιθαγενών.

Μεταξύ των σχεδίων του νοσταλγού της Χούντας Μπολσονάρου είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στον Αμαζόνιο και σιδηροδρομικής γραμμής που θα περνάει μέσα από την «καρδιά» του τροπικού δάσους, κάτι που θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στο νερό και θα απομάκρυνε βίαια τις αυτόχθονες κοινότητες.

Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι τελευταίοι προστάτες του Αμαζονίου, του φυσικού πόρου στον πλανήτη, εξαιρετικά κρίσιμου για την κλιματική σταθερότητα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X