Μια μέρα σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, πριν από δέκα χρόνια, το Ισραήλ εξαπέλυε την Επιχείρηση Χυτό Μολύβι εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας – ενός πληθυσμού στην πλειονότητά του ανήλικοι και πρόσφυγες. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη, μέχρι τότε, σφαγή στην έτσι κι αλλιώς αποκλεισμένη μικρή και πυκνοκατοικημένη αυτή λωρίδα γης.

Ανάμεσα στους ελάχιστους, λόγω του αποκλεισμού, ξένους, και τους ακόμα λιγότερους που αποφάσισαν να παραμείνουν, βρίσκονταν τότε εκεί και μια χούφτα διεθνείς ακτιβιστές/-ριες του International Solidarity Movement (ISM) και του Free Gaza Movement (FGM), οι περισσότεροι/-ες εκ των οποίων είχαν φτάσει με τα καράβια του FGM που είχαν καταφέρει μέχρι τότε να σπάσουν 5 φορές τον αποκλεισμό (που έμελε να είναι και οι τελευταίες επιτυχημένες από τέτοιες θαλάσσιες αποστολές μέχρι σήμερα). Βάλθηκαν να μεταδίδουν προς τα έξω εικόνες και ρεπορτάζ του τι συνέβαινε, διαθέτοντας δωρεάν υλικό στα μεγαλύτερα πρακτορεία και ΜΜΕ, και στη συνέχεια, ιδιαίτερα η βόρεια ομάδα, να συνοδεύουν ως “ανθρώπινες ασπίδες” (με την καλή έννοια) τα ασθενοφόρα που γίνονταν στόχος των ισραηλινών πυρών.

Οι διεθνείς έδωσαν τότε μια υπόσχεση, να μην ξεχάσουν ποτέ και να μη σταματήσουν να μεταφέρουν στον υπόλοιπο κόσμο αυτά που είδαν και βίωσαν.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ των Alberto Arce και Mohammad Rujaila “To shoot an elephant” (Βραβείο FIPRESCI, 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2010), περιγράφει τι βίωσε η βόρεια ομάδα των διεθνών ακτιβιστών. Το ντοκιμαντέρ υπάρχει διαθέσιμο και με βελτιωμένη εκδοχή υποτίτλων για προβολές.

Πηγή: Νέα από την Παλαιστίνη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια