Οι εικόνες:

Η έμπνευση λένε πως έρχεται από τις πιο απρόσμενες πηγές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την αισθητική απόλαυση, την οποία μπορεί να ανακαλύψεις εκεί που δεν το περιμένεις. Μάλιστα έρχεται τόσο ξαφνικά κάποιες φορές, που καταλήγουμε να την αγνοούμε. Άλλες πάλι είμαστε έτοιμοι για ενδιαφέροντα αισθητικά ερεθίσματα.

Έτσι έτοιμος ήμουν κι εγώ πριν μερικές μέρες, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Λέσχη Φίλων Κόμικ στο Μοναστηράκι. Εκεί ήμουν έτοιμος να βρω ενδιαφέροντα πράγματα. Και πράγματι, η επίσκεψη άξιζε.

Ο λόγος για τον εικονογράφο και γελοιογράφο Μιχάλη Κουντούρη. Πολυβραβευμένος, με δεκαετίες έργου πίσω του, έχει επιμεληθεί την εικονογράφηση διαφόρων βιβλίων, έχει σκιτσογραφήσει σε διάφορες εφημερίδες και έχει εκδώσει θεματικά λευκώματα με τη δουλειά του. Αυτά ακριβώς έπεσαν στα χέρια μου. Στην αρχή με κράτησε η παντελής έλλειψη λέξεων στα συγκεκριμένα σκίτσα του. Μετά με κέρδισε η διαπίστωση ότι τελικά είχε…και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα, σε μία γλώσσα πυκνότερη από τον λόγο.

Η κατάσταση του περιβάλλοντος

Σε σχέση με το περιβάλλον, ο Κουντούρης προβάλει την κρισιμότητα της κατάστασης του περιβάλλοντος από την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αναδεικνύει τη σημασία των φυσικών πόρων για τη ζωή, προάγει τις Α.Π.Ε. ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και μία πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική.

kountouris 1 kountouris 2

Οικονομία…σε βύθιση

Στη θεματική αυτή, κύριο πρόβλημά του φαίνεται να είναι η απόλυτη εξάρτησή μας από τους οικονομικούς δείκτες. Η εξυπηρέτησή τους δημιουργεί καταστάσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα (εξ ου και οι νύξεις του έργου του σουρεαλιστή Dali), ενώ το maistream οικονομικό πρότυπο που περιφρουρείται φαίνεται ότι προκαλεί καταστροφή στο περιβάλλον και εξαθλίωση στον κόσμο.

kountouris 3

kountouris 4Πολιτική και πολιτικοί

Ποιος φταίει για την κατάσταση για της οποίας την εξομάλυνση αξιώνει ρόλο σωτήρα; Πώς επιχειρείται η εκμαίευση της ψήφου από του πολιτικούς; Ποιο είναι το κύριο μέλημά τους; Με επιτυχημένες παρομοιώσεις, οι απαντήσεις, παρακάτω.

kountouris 5 kountouris 6Οι σκέψεις:

Η φράση “μία εικόνα, χίλιες λέξεις” μπορεί να ακούγεται τετριμμένη, αλλά για τον σκιτσογράφο νομίζω, αποτελεί κατάκτηση και κοπλιμέντο. Και ο Κουντούρης καταφέρνει να μου δηλώσει τις θέσεις του για την πολιτική, το περιβάλλον, τον πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μέσα από το πενάκι και τα χρώματά του. Το σκίτσο δημιουργεί τη δική του γλώσσα και δίνει τη δική του μάχη με τα clichι του. Ειδικά στο γελοιογραφικό σχόλιο επιχειρείται η συντήρηση μίας ευαίσθητης ισορροπίας ανάμεσα σε αναγνωρίσιμα σύμβολα και πρωτότυπες απεικονίσεις. Ένα στοίχημα διόλου ευκαταφρόνητο.

kountouris 7

Οι ανωτέρω ερμηνείες είναι υποκειμενικές. Ο καθένας μπορεί να δει την αξιοσημείωτη δουλειά του Μιχάλη Κουντούρη στην προσωπική του ιστοσελίδα (www.michaelkountouris.com), να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις και αν θέλει, να παραγγείλει τα λευκώματά του.

ΥΓ.: Επέλεξα συγκεκριμένες εικόνες με σκοπό την ανάδειξη του έργου του καλλιτέχνη. Προφανώς τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν όλα σε εκείνον.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αλέξανδρος Βάκουλας

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Ε.Κ.Π.Α. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, με εστίαση στο πεδίο «Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία». Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και κοινωνίας, τη σχέση τεχνολογίας και φύλου και την εφαρμοσμένη ηθική. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Σχετικά Άρθρα

X