Αν σήμερα ένας νεαρός στέκεται έξω από το μπαρ που διασκεδάζεις και προσπαθήσει να σε πείσει να μην πιείς ούτε γουλιά αλκόολ, μην απορήσεις, έχει τους λόγους του και έναν καλό σκοπό.

Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, διοργανώνεται η “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα (European night without Accident), κατά την οποία νεαροί εθελοντές βρίσκονται έξω από πολυσύχναστα μπαρ και club και ενθαρρύνουν τους θαμώνες να διαλέξουν ένα άτομο από την παρέα τους, ο οποίος δεν θα καταναλώσει καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς και θα τους γυρίσει όλους με ασφάλεια σπίτι.

european_night_2012

Σύμφωνα με στατιστικά μάλιστα, οι “ορισμένοι από την παρέα νηφάλιοι οδηγοί” έχουν πιθανότατα σώσει παραπάνω από 500 χιλιάδες ζωές ανθρώπων και έχουν γλιτώσει από τραυματισμούς ακόμη περισσότερους.

SafetyAd2

Η έννοια του designated driver φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Σκανδιναβία, από το 1920 κιόλας, αλλά έπρεπε να περάσουν παραπάνω από 60 χρόνια ώστε να αναπτυχθεί παραπάνω.

Από τότε μέχρι σήμερα γίνονται τεράστιες προσπάθειες από πολλές πλευρές με σκοπό οι νέοι άνθρωποι να εξοικειωθούν με αυτή την έννοια, ώστε να καταφέρνουν να επιστρέφουν σπίτι τους με ασφάλεια.

Το 1988 το Πανεπιστήμιο του Harvard  θεωρείται υπεύθυνο για την εισαγωγή της έννοιας στις Η.Π.Α με μία τεράστια καμπάνα ενημέρωσης, η οποία οργανώθηκε από τον Jay Winsten. Έπειτα, η αστυνομία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α. έγιναν γρήγορα “ευαισθητοποιημένα”.

Το 1995 με πρωτοβουλία του Βέλγιου πρωτογιορτάστηε η  “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” και από το 2003 έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον πολλά μαγαζιά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν εκπτώσεις σε μη αλκοολούχα ποτά για τους designated οδηγούς  της παρέας ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν υπηρεσίες όπου σου στέλνουν έναν οδηγό για να σε γυρίσει μαζί με το αυτοκίνητό σου σπίτι!

Σύμφωνα με στατιστικές οι πιθανότητες ο “ορισμένος” οδηγός να μην πιει είναι πολύ περισσότερες αν έχει συμφωνηθεί ποιος θα είναι, πριν η παρέα μπει στο χώρο που σκοπεύει να διασκεδάσει και όταν ο συγκεκριμένος ρόλος εναλλάσσεται συχνά.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν την “Ευρωπαική Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” γυρνώντας έναν φίλο σπίτι με ασφάλεια ή ακόμη καλύτερα ενημερόνωντας όλους τους φίλους μας για τα οφέλη της  designated οδήγησης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X