Δημοσιογραφικές ενώσεις στη Γερμανία ζητούν να κάνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα για να προστατεύσει εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από επιθέσεις ακροδεξιών.

Στην ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, οι δημοσιογράφοι ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αίτησης που μπορούν να υποβάλουν για να τηρείται το απόρρητο της διεύθυνσης κατοικίας τους. «Σε μερικά κρατίδια, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης πρέπει να αποδείξουν πρώτα ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, πριν καταστεί δυνατό να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στη διεύθυνσή τους -όμως μέχρι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να προστατευθούν», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν επίσης το γερμανικό ΥΠΕΣ να ενημερώνει κάθε δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου εμφανίζεται σε κάποια ακροδεξιά λίστα, εφόσον ο εν λόγω δημοσιογράφος υποβάλει σχετικό ερώτημα. Αν σε τέτοιες λίστες εμφανίζονται ολόκληροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά γι’ αυτό από τις αρχές.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως δε βοηθάει να λέει η αστυνομία στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα πρέπει «να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή», καθώς αυτό δεν είναι δυνατόν για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης και το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τους εξτρεμιστές να εκπληρώνουν τον στόχο τους να εκφοβίζουν.

Η ανοικτή επιστολή υπογράφεται από τις δύο δημοσιογραφικές ενώσεις DJV και dju, την ένωση Netzwerk Recherche, τον ιστότοπο Krautreporter και την κολεκτίβα καλλιτεχνών Peng!, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια