Όταν ξεκινούσε τον Απρίλιο του 2015 κανείς δεν προέβλεπε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα χρειαστεί ακόμα και μια πενταετία για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, σήμερα, παράγοντες της δίκης αλλά και έμπειροι νομικοί, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Real, εκτιμούν ότι η τελευταία πράξη ενδεχομένως θα γραφτεί στο χρονικό διάστημα από το πρώτο εξάμηνο του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020.

Ο τεράστιος όγκος του υλικού που εξετάζουν οι δικαστές, οι 69 κατηγορούμενοι, τα αναγνωστέα έγγραφα, των οποίων η εξέταση θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι περίπου διακόσιοι μάρτυρες που προτίθεται να καλέσει η υπεράσπιση κι οι απολογίες των κατηγορουμένων είναι ορισμένοι από τους λόγους για την καθυστέρηση.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που ενδεχομένως είναι ο σημαντικότερος. “Η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων κατηγορουμένων”, σημειώνει με νόημα στη Real ένας από τους ανθρώπους που δεν έχει χάσει ούτε μία συνεδρίαση του ακροατηρίου. Μαζί του φέρεται να συμφωνεί η πλειονότητα των παραγόντων της δίκης καθώς επισημαίνεται η αδυναμία των υπερασπιστών να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο βουλευτής Γιάννης Λαγός ήταν ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών του Πειραιά, οι οποίοι τον ενημέρωναν και περίμεναν εντολές για κάθε δράση τους. Παράγοντος της δίκης υπογραμμίζει ότι δεν άκουσε καμία αναφορά ή απάντηση για το ρόλο του βουλευτή από τους συναδέλφους του της υπεράσπισης οι οποίοι, όπως έκαναν στο παρελθόν έτσι και στις τελευταίες συνεδριάσεις επιτέθηκαν και στοχοποίησαν εφημερίδες και δημοσιογράφους αντί να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ένας από τους δικηγόρους μιλώντας στη Real, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι “αν θα σπάσουν την omerta και θα εκθέσουν τον Λαγό για τον κομβικό ρόλο που αποδεικνύεται ότι είχε σε ολόκληρο τον Πειραιά ή θα συνεχίσουν τον αποπροσανατολισμό με επιθέσεις σε δημοσιογράφους για να θολώνουν τα νερά της δίκης”.

Η διαδικασία θα “τρέξει”

Η πλειονότητα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδικασίας. Αυτή η εκτίμηση λαμβάνει ως δεδομένα μερικά σημαντικά στοιχεία. Με την επανάληψη της διαδικασίας μετά τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αναγνωστέων εγγράφων, θα ακολουθήσουν οι 200 μάρτυρες υπεράσπισης από τους οποίους εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα προσέλθουν, ενώ σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι “μάρτυρες χαρακτήρων”, που δεν έχουν να εισφέρουν επί της ουσίας στην υπόθεση, αλλά θα καταθέσουν για το “ποιόν” των κατηγορουμένων. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η υπερασπιστική τακτική των χρυσαυγιτών δεν θα αλλάξει και επιμείνουν στον αντιπερισπασμό.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεγυμνώνει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η πλευρό των κατηγορουμένων: “Η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων ήταν, όπως αναμενόταν, συντριπτική για τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες. Όλοι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης από την άρνηση του ναζιστικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και της συστηματικής τέλεσης εγκληματικών πράξεων κατά στόχων της μέχρι την έλλειψη γνώσης και συμμετοχής της ηγεσίας κατέπεσαν στο ακροατήριο. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που η υπεράσπιση της ηγεσίας της XΑ αρνήθηκε τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της δίκης που πρότεινε η πολιτική αγωγή, αν και πριν από την έναρξή της προσχηματικά την… απαιτούσε.

‘Εχοντας ρίξει ‘μαύρο’ στην εικόνα της δίκης αυτό που έμεινε στην υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής είναι οι διαρκείς επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων που με το ρεπορτάζ τους βοήθησαν στην αποκάλυψη της δράσης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι το δικαστήριο εξέτασε, ανάμεσα σε τόσα άλλα, και βίαιες επιθέσεις χρυσαυγιτών τραμπούκων σε βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά την ώρα της εργασίας τους. Ο ναζισμός τρέμει τη δημοσιότητα και όσους την υπηρετούν, γιατί θέλει να συσκοτίσει την εγκληματική του δράση. Γι’ αυτό και η δημοσιότητα της δίκης είναι καρφί στο μάτι του, ειδικά τώρα που πλησιάζει η τελική φάση της η στιγμή που οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο, για να απολογηθούν”.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια