Η αθώωση του Πελετίδη και μάλιστα παμψηφεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έρχεται σε μία στιγμή που η Χρυσή Αυγή πάει να ξανασηκώσει κεφάλι. Αυτό μαρτυρούν τόσο οι επιθετικές ενέργειες της σε μία σειρά σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα, όσο και η αποθράσυνση των φασιστών στη δίκη της ΧΑ, όπου βρίζουν χυδαία σε καθημερινή βάση τη μητέρα του Φύσσα και επιτίθενται σε αντιφασίστες, με την κάλυψη της αστυνομίας.

Νίκη σε βάρος του φασισμού: Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Η αθώωση αυτή όμως δεν ήρθε από μόνη της, είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κινήματος συμπαράστασης που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και της δημοσιότητας που πήρε η δίωξη του. Η τεράστια αποδοχή που απολαμβάνει ο Πελετίδης όπως και η απόφαση του να αρνηθεί το δημόσιο βήμα στους ναζί εγκληματίες, βάρυναν ιδιαίτερα στην κρίση του δικαστηρίου. Οι δικαστικές αποφάσεις αντανακλούν πάντοτε και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, προσαρμόζονται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, πόσο μάλλον όταν αφορούν τόσο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα. Αν η δική γινόταν μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αδιαφορίας, με τους χρυσαυγίτες να γεμίζουν την αίθουσα και να τρομοκρατούν, δικαστές και μάρτυρες υπεράσπισης, το αποτέλεσμα πιθανόν θα ήταν διαφορετικό. Όπως τόσες φορές στο παρελθόν.

Η περίπτωση του Πελετίδη είναι επίσης και ένα πρώτης τάξης μάθημα για το πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο φασισμός. Με συνεχή πίεση τόσο στο δρόμο όσο και στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Κανένα βήμα δεν πρέπει να δίνεται στους ναζί, καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας για να εκδηλώσουν στην πράξη τις εγκληματικές πολιτικές τους. Οι φασίστες δεν χρησιμοποιούν το βήμα που τους προσφέρεται για να εκφράσουν και να συζητήσουν τις απόψεις τους αλλά για να επιβάλλουν με τη βία την ατζέντα τους. Κάθε δημόσια εμφάνιση τους συνοδεύεται από επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών και όποιου δεν γουστάρουν. Όποιος λοιπόν κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα και την ελευθερία της έκφρασης για να δικαιολογήσει την παραχώρηση χώρου στους ναζί, στην ουσία παίζει το παιχνίδι τους και νομιμοποιεί τη βία τους.

Σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκεται μία ακόμα σημαντικότερη δίκη, αυτή της Χρυσής Αυγής και το αποτέλεσμα της θα κριθεί ίσως περισσότερο έξω από το δικαστήριο, παρά μέσα. Η πανηγυρική αθώωση του Πελετίδη ύστερα από την πίεση του τεράστιου κινήματος συμπαράστασης δείχνει το δρόμο. Γιατί παρότι “τυφλή” η δικαιοσύνη, επιδεικνύει ιστορικά μία μονόπλευρη ροπή σε βάρος των αδύναμων, των θυμάτων της εξουσίας και της εκμετάλλευσης. Εκτός και αν αυτοί την αρπάξουν από το γιακά και τη στρέψουν στη σωστή κατεύθυνση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X