«Τουφεκιές στον αέρα», «εκτός σφυγμού», «ανούσιες», «ζημιογόνες», πλήθος χαρακτηρισμών μπορεί να προκύψει για απεργίες σαν κι αυτή της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου. Την ίδια ώρα, τίτλοι όπως «απεργιακός κλοιός» στον οποίο μπαίνει η χώρα λόγω της «παράλυσης» των δραστηριοτήτων σε σχολεία, νοσοκομεία, ΜΜΕ, ΜΜΜ και πλείστες όσες κατηγορίες επαγγελματικών χώρων δεν εμπνέουν αγωνιστικά, μάλλον δε μαρτυρούν όσα θέλει να πει η λανθάνουσα γλώσσα…

Ενώ ο χαρακτήρας της κοινωνικής συμμαχίας που έχουν προσδώσει στο απεργιακό τους μέτωπο, την ίδια ώρα που απέχουν από κάθε εργασιακό χώρο αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος του κάθε εργοδότη, φαντάζει πιο πολύ με ανέκδοτο στους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν θα απεργούν συνήθως, είτε επειδή θέλουν και δεν μπορούν λόγω του φόβου της απόλυσης, είτε επειδή ο καθεστωτικός συνδικαλισμός από τα γραφεία της ΓΣΕΕ δεν τους έχουν προσφέρει τίποτε για τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα.

Και για ποια ΓΣΕΕ των εργαζομένων μιλάμε, όταν προκηρύσσει μια απεργία καλώντας σε μια πανεθνική μέρα δράσης, υπερασπιζόμενη την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλα αυτά δηλαδή που επικαλείται η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ, στη “φιέστα” του οποίου χθες  στο Μέγαρο Μουσικής δεν απείχε.

Οι δημοσιογράφοι και η ΕΣΗΕΑ δήλωσαν συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία, με πλήθος αιτημάτων και διεκδικήσεων, ιερών και σεβαστών. Το κατά πόσο αρκεί μια μέρα στο δρόμο, ή, ακόμα χειρότερα, μακριά απ’ αυτόν, με απλή αποχή από τους χώρους εργασίας, για να επιτευχθούν, είναι μια πικρή και μάλλον ανόητη κουβέντα, της οποίας το εύρος δεν θα μπορέσει να καλύψει το παρόν σημείωμα. Αυτό πάντως που οφείλεται να αναφερθεί είναι ότι με μεμονωμένες κινήσεις όπως αυτή, αρκετό καιρό μακριά από την προηγούμενη και δυστυχώς για την επόμενη, δεν βοηθούν προς την επίτευξή τους, ούτε συμβάλλουν στη διεκδίκηση όσων είναι δίκαια, μα τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας των μνημονίων που καθιστούν ως και το δικαίωμα στην απεργιακή κινητοποίηση περιττό, αναχρονιστικό και περιοριστικό στις ορέξεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναφορικά με τα του χώρου της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, για να μπορέσει να υπάρξει μια αποτελεσματική αντίσταση στην συρρίκνωση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων χρειάζονται πιο οργανωμένες και συγκροτημένες προσπάθειες με στόχο την κινητοποίηση και τη συμμετοχή όσο περισσότερων εργαζομένων γίνεται. Σε αυτόν τον τομέα η ΕΣΗΕΑ, έχει αποτύχει παντελώς. Το αποτέλεσμα είναι να απαξιώνει το ίδιο το σωματείο, την έννοια του σωματείου. Ενόσω δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της, δημιουργείται ένα κενό που οι εργαζόμενοι έτσι κι αλλιώς πρέπει να καλύψουν. Ο αγώνας μέσα στους χώρους εργασίας είναι μια δύσκολη, αλλά πολύ σημαντική υπόθεση ώστε να ανατραπεί ή έστω να ανακοπεί η τωρινή ροή των πραγμάτων. Μια κινητοποίηση για παράδειγμα σε ένα μέσο μπορεί να επιδράσει θετικά όχι μόνο για το ίδιο το μέσο αλλά και για ένα ακόμη που δεν βρίσκεται σε κινητοποίηση, αλλά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αυτό διότι ο κάθε εργοδότης, θα ξέρει ότι είναι πολύ πιθανό να βρει αντιδράσεις και αντιστάσεις, προχωρώντας σε διαφόρων λογής παραβιάσεις δικαιωμάτων. Αντίθετα αυτό που έχει καλλιεργηθεί όχι μόνο στον δημοσιογραφικό αλλά σε πολλούς κλάδους είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα στην αντίδραση, καθώς «δεν θα αλλάξει κάτι», με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κάνουν «πάρτι».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας που θέλει και μπορεί τελικά να απεργήσει άσχετα αν του το ζητάει ο τάδε ή ο δείνα, δεν μπορεί να νοηματοδοτήσει διαφορετικά την απεργία. Γι’ αυτό κι εμείς ως 3pointmagazine συμμετέχουμε στην απεργία και δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους συναδέλφους μας και μια διαφορετική δημοσιογραφία σε όλα τα επίπεδα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 23/5/2018 συνεδρίασή τους  και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής πανελλαδικής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 30 Μαΐου, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00  π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της  Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ –  ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μνημονιακές δεσμεύσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου.

Ο αγώνας εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων είναι διαρκής μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, νέων περικοπών στις συντάξεις, δριμείας φοροεπιδρομής και υπερφορολόγησης, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Ταμείου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι εμφανείς και αφανείς προσπάθειες των θεσμών, της Eurostat και των εργοδοτών για την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ. Η Κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.

Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους

Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

Στήριξη της απόφασης για αποχή από την αξιολόγηση

Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πρόσχημα τη κρίση.

Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματος, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δηλώνοντας την πάγια προσήλωσή τους στον αγώνα για:

ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018, να συμμετάσχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X