Κόντρα στην ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, γυναίκες, ομοφυλόφυλοι, μουσουλμάνες, αφροαμερικανοί και ιθαγενείς κατάφεραν και εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές. 

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη, θα γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην προεκλογική της κούρσα, η Οκάσιο-Κόρτεζ προώθησε θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων, όπως η κατάργηση του κτιρίου της υπηρεσίας Immigration and Customs Enforcement Agency (ICE), εγγύηση για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας, ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολάρια, καθολική υγειονομική περίθαλψη, ενώ τάχθηκε και υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής. Θεωρείται πως ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ.

Η Ρασίντα Τλάιμπ έγινε η πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα που θα υπηρετήσει το Κογκρέσο. Κόρη παλαιστίνιων μεταναστών στην Αμερική, η Τλάιμπ εκλέχθηκε από το Μίσιγκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα. Όπως η Οκάσιο-Κόρτεζ, έτσι και ηΤλάιμπ προέταξε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 15$, τη στήριξη της καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ τάχθηκε και υπέρ των μεταναστών.

Κόντρα στην ξενοφοβική και ισλαμοφοβική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί στέλνουν άλλη μία γυναίκα μουσουλμάνα στο Κογρέσο, την Ιλχάν Όμαρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία, στην προσπάθεια της οικογένειάς της να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα της. Μάλιστα, η Ομάρ βρέθηκε στο στόχαστρο συντηρητικών ΜΜΕ που ισχυρίζονταν ότι ο αδελφός της είχε δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες.

Η Σάρις Ντέιβιντς είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής από τη φυλή Ho-Chunk στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά και η πρώτη λεσβία από την πολιτεία της, το Κάνσας, επικρατώντας μάλιστα του σκληροπυρηνικού ρεπουμπλικάνου Κέβιν Γιόντερ.

Μαζί με την Ντέιβιντς, και η Ντεμπ Χάαλαντ από το Νιου Μέξικο γίνεται η πρώτη γυναίκα ιθαγενής στο Κογκρέσο. 

Τέλος, ο Δημοκρατικός Τζάρεντ Πόλις που εκλέχθηκε στο Κολοράντο, γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Telesur, Aljazeera, Democracynow

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια