Αρνούμενος να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη» κατηγορία, απολογήθηκε σήμερα ο αρχιχρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης στη δίκη για τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2017, μέλη των νεοναζί παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία και μάλιστα ντυμένοι ανομοιόρφα για να καταρρίψουν τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε διαταγή για ομοιόμορφο ντύσιμο με τα «μαύρα».

Ξεκινώντας την απολογία του ο άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της Χ.Α. και πλέον δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «η κατηγορία είναι κατασκευασμένη από πολιτικούς κύκλους και αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη». «Ο γ.γ. της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (Μπαλτάκος) έχει ομολογήσει ενώπιον μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά: «επειδή κόβει ψήφους η ΧΑ θα σας βάλει φυλακή» είπε και πρόσθεσε πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά». Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής επικαλείται μάλιστα δήλωση του Αντώνη Ρουπακιώτη «ότι επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση» στην υπόθεση.

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία περί οπλισμού, ο Κασιδιάρης τη χαρακτήρισε «κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο» και υποστήριξε ότι «οφείλεται σε εντολές πολιτικών προσώπων προς τον εισαγγελέα». «Είπα, βεβαίως κατέχω αυτά τα όπλα, το ένα είναι του πατέρα μου, το άλλο δικό μου», είπε ακολούθως και συμπλήρωσε: «Είχα άδεια για αυτά τα όπλα». «Έρχομαι σε αυτό το δικαστήριο απολογούμενος, να πω όσα στοιχεία διαθέτω. Είναι το τελευταίο βήμα ενός πολίτη που άδικα έχει διωχθεί», είπε προτού ξεκινήσουν οι ερωτήσεις.

Η ένταξη, τα πρώτα χρόνια και το πειραγμένο καταστατικό

Αναφορικά με την ένταξή του στην ναζιστική οργάνωση, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως εντάχθηκε στη Χ.Α. ως φοιτητής στο Γεωπονικό, ότι ως μαθητής παρακολουθούσε από το ‘94 και ότι συμφωνούσε με τον Μιχαλολιάκο, υπενθυμίζοντας εντός της αίθουσας πως είναι υποψήφιος από το 2009 και μετά.

Εξηγώντας περαιτέρω τους δεσμούς με την ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, είπε πως «μέλος της Χ.Α. άρχισα να θεωρούμαι μετά από μια διετία τακτικής παρουσίας», λέγοντας ότι «αυτό ήταν το κριτήριο, να συμμετέχει κάποιος στις δραστηριότητες σε τακτικό χρόνο». Υπήρχε τηλεφωνικός κατάλογος μελών και υποστηρικτών, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο καταστατικό της οργάνωσης είπε ότι «όταν πήγα στα γραφεία υπήρχε ένα υποτυπώδες κείμενο» που ανέφερε τις βασικές αρχές του κόμματος. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το επίσημο καταστατικό κατατέθηκε το 2012.

Για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ότι «η Βουλή θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας», έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα». «Θα μπορούσα να πω Κολωνάκι, αλλά αναφέρθηκα στον Άγιο Παντελεήμονα ως λαϊκή περιοχή που έπαιζε τότε στις ειδήσεις και όλοι συζητούσαν για αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν η ιδέα της Χρυσής Αυγής υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο».

«Θα προβώ μόνο σε δήλωση: ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός» είπε ακολούθως και συμπλήρωσε πως η δήλωση αυτή γίνεται «επειδή έχει δημοσιότητα η δίκη, όχι όσον αφορά το ερώτημα της έδρας».

Σχετικά με τα άρθρα του με αναφορές στον Χίτλερ και το τατουάζ στο μπράτσο του ο Κασιδιάρης δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση, όπως και για τη φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ, την οποία χαρακτήρισε «φωτομοντάζ». «Τα ζητήματα των χαιρετισμών και των συμβόλων που έχω αναπτύξει στην αρθρογραφία μου, δε θα τα θίξω στην απολογία μου, γιατί ακόμα και το βούλευμα του Ντογιάκου ρητά αναφέρει ότι η ιδεολογία και τα σύμβολα, άρα ο Στάλιν, ο Χίτλερ, τα σφυροδρέπανα, η σβάστικα δεν αφορούν την ποινική δίωξη. Υπάρχει η ελευθερία διακίνησης ιδεών, εγώ δε μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτά από τη στιγμή που εντάσοσονται στα πλαίσια της νομιμότητας, δε θα πω τίποτα άλλο πάνω σε αυτά όλα», είπε ο Κασιδιάρης.

Όσο για το τατουάζ και ειδικότερα την έννοια της λέξης «αγχιβασίην» που έχει γραμμένη στο χέρι του, είπε ότι «αφορά μια φιλολογική συζήτηση του Ηράκλειτου που μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή στο πολιτικό μου γραφείο, όχι εδώ».

Σχετικά με το πογκρόμ του 2011, είπε πως «έγινε μια μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχα και με κάλεσαν οι κάτοικοι να απευθύνω χαιρετισμό επειδή ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο». Μάλιστα ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «αυθόρμητη κατάσταση», λέγοντας επιπλέον πως «έγινε κάλεσμα από τους κατοίκους και ΜΜΕ». Επίσης, υποστήριξε πως «δεν έγιναν βίαια επεισόδια στα οποία έχουν λάβει μέρος άτομα από Χ.Α.» και ότι «το είχα δει στις ειδήσεις, πήγα, είδα φίλους και γνωστούς. Δεν είδα επεισόδια, τα έμαθα μετά».

Η εκπαίδευση στελεχών

Σε ερώτηση σχετικά με το κομμάτι του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή του Μιχαλολιάκου απ’ όπου προκύπτει ότι ο Κασιδιάρης είχε αρμοδιότητες ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, υποστήριξε τα εξής: «Είναι η ιδεολογία, που την κρατάω για τον εαυτό μου, και είναι και η εκπαίδευση νέων στελεχών να μπορούνε να μιλάνε».

Και συνέχισε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «αφορούσε την ικανότητα μου να διαθέτω καλό δημόσιο λόγο», καθώς «το κόμμα έπασχε σε αυτό τον τομέα, αυτό ήταν».

Ειδικά για τις φωτογραφίες με τα «γυμνάσια», απάντησε: «κάνω σκοποβολή, στα επίσημα σκοπευτήρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Όλες οι φωτογραφίες μου αφορούν αυτή τη δραστηριότητα, της αθλητικής σκοποβολής, σε νόμιμους χώρους υπό την εποπτεία της αστυνομίας». Χαρακτήρισε δε «τερατολογίες» ότι πήγαινε και εκπαίδευσε άλλους στο ΚΕΒΟΠ.

Σχετικά με τη φράση του στη Χερσόνησο Κρήτης σε αστυνομικό «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» είπε πως «για να κριθεί ο λόγος πρεπε να λάβουμε υπόψη το πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τότε. Διακόσιοι αναρχικοί με ρόπαλα, κράνη, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έκαναν επιθέσεις, έσπασαν και όχημα του λιμενικού. Με τη φράση θα έχεις νεκρούς εννοούσα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αν συνεχιστούν αυτά το απέδιδα στην κατάσταση που επικρατούσε».

Για τη φράση: «το σηκώνουμε το χέρι ενίοτε» στον Αλμυρό Βόλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «ο επίλογος κάθε τέτοιας δήλωσης ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εκτός νομιμότητας». Κατά τον χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή «έχει περικοπεί η φράση, η οποία ειπώθηκε με αφορμή το ατυχές συμβάν με την Κανέλλη στον ΑΝΤ1».

Στο γνωστό ειρωνικό ύφος απάντησε σχετικά με την ενδυμασία και τη στρατιωτική περιβολή στα τάγματα εφόδου της Χ.Α., ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να φοράει ό,τι ήθελε και μάλιστα είπε να προσκομίσει φωτογραφία του Παναγιώταρου με… μαγιό.

«Εγώ έλεγα είναι καλό να φοράτε το μπλουζάκι με τα αρχικά του κόμματος στις ανοιχτές εκδηλώσεις» είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Σε ερώτηση της έδρας αν υπάρχει μήνυμα που λέει «ενδυμασία παραλλαγή, εντολή Λαγού», απάντησε: «δεν το έχω δει εγώ».

Σχετικά με τη χρυσαυγιτική φιέστα στον Μελιγαλά, είπε τα εξής: «είχα τη φαεινή ιδέα, να πω, επειδή ήμασταν σε ένα χώρο με 2.000 νεκρούς, πάμε με βηματισμό και όποιος θέλει ακολουθεί. Οι συγκεντρωμένοι δεν μπόρεσαν καν να βρούνε το βήμα, ήταν όμως παντελώς ασύνταχτοι».

Σε τι αναφέρεστε λέγοντας φασαρίες στον Μελιγαλά; απάντησε, προσθέτοντας ότι υπήρχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο του Μελιγαλά.

Με στρεψοδικίες υποστήριξε ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», που είχε πει στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν δήθεν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομική, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πρ: Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, π.χ. για το «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Κασ: για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όταν η πρόεδρος της έδρας τον ρώτησε για τη δήλωση του για «αρχαία κρυπτεία» στις Θερμοπύλες είπε: «χρησιμοποιώ αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξω ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων».

Αρνήθηκε ότι ήξερε τον Ρουπακιά

Όσον αφορά τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, τον Γιώργο Ρουπακιά, ο Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι τον γνώριζε και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά τον είδε στα δελτία ειδήσεων, ημέρες μετά τη δολοφονία.

Πρ.: Ο Ρουπακιάς, που ήταν μέλος της τοπικής Νίκαιας, είναι και σε έγγραφο λογίστριας που λέει ότι Πατέλης και Ρουπακιάς ήταν υπεύθυνοι στην τοπική Νίκαιας.

Κασιδ: Δεν το γνωρίζω αυτό το έγγραφο. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δεν ξέρω τον Ρουπακιά, αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Το όνομά του μπορεί να υπήρχε στο γραφείο κάποιας λογίστριας, δεν αντιλέγω.

Πρ.: Τον Πατελη τον γνωρίζατε;

Κασ: Ναι, όπως γνώριζα όλους τους υπεύθυνους των τοπικών οργανώσεων. Είχα το τηλέφωνό του, είχαμε επικοινωνία.

Πρ.: Ξέρετε αν εκείνο το βράδυ οποιοσδήποτε από τα στελέχη της Μεσογείων επικοινώνησε με Πατέλη;

Κασ: Δεν έχω εικόνα για τέτοιες συνομιλίες, εγώ επαναλαμβάνω ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Επικεφαλής σε πογκρόμ, καθοδηγητής σε επιθέσεις, πρωταγωνιστής σε βίαιες ενέργειες σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, εκπαιδευτής στελεχών και υπεύθυνος ιδεολογικής κατήχησης, παθιασμένος με τα όπλα, ο Κασιδιάρης είναι ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης», όπως χαρακτηριστικά έγραφε χθες η «Εφ.Συν».

Δεν θα απολογήθηκε σήμερα ο Κούζηλος

Κανονικά μετά τον Κασιδιάρη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα η απολογία του Νίκου Κούζηλου, όμως ο δικηγόρος του είπε ότι δεν μπορεί να απολογηθεί σήμερα.

Ο Νίκος Κούζηλος αποχώρησε από την οργάνωση στις 13 Ιουλίου 2019, μία εβδομάδα μετά την εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής.

Όπως δήλωσε τότε στο pronews.gr: «Έλαβα την απόφαση αυτή γιατί έπρεπε να είχαν υπάρξει στον Λαϊκό Σύνδεσμο εδώ και καιρό πολιτικές αλλαγές και σε πρόσωπα και σε αδιέξοδες πολιτικές πλατφόρμες και δεν υπήρξαν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας από την στιγμή που η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να δει τα αυτονόητα. Η ανανέωση, η είσοδος νέων άφθαρτων προσώπων, ο εκσυγχρονισμός της ιδεολογικής πλατφόρμας και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι απαιτήσεις όχι μόνο των ψηφοφόρων του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, αλλά και όλων των Ελλήνων πατριωτών που δεν θέλουν να βλέπουν το κόμμα να είναι υπογείως συμβιβασμένο. Θα μείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ξαναγίνει η Ελλάδα ελεύθερη, χριστιανική και δυνατή».

Παρούσα στο δικαστήριο και η Μάγδα Φύσσα. Έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ ενώ ανάλογο κάλεσμα είχε απευθύνει και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 12:29 για αύριο 17/10 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Με πληροφορίες από efsyn.gr και Golden Dawn Watch

*Φωτογραφίες του Μάριου Λώλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια