Πριν λίγες μέρες έκανα  ρεπορτάζ για τους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων. Προέκυψε ότι στους Δήμους της Αθήνας το πρόγραμμα πατώνει. Μιλάμε για 3,5 βόλτες τη μέρα στο Μαρούσι των 60 ποδηλάτων, τη στιγμή που η επένδυση είναι στα 232.000 ευρώ. Ο λόγος είναι απλός, τα πάντα έχουν γίνει με προχειρότητα.

 

Το πρόγραμμα ήρθε σαν copy paste από ξένες χώρες, που έχουν αναπτύξει τον τομέα διαθέτοντας βασικές υποδομές για τα ποδήλατα και φυσικά δεν έχει πιάσει.  Όλοι βλέπουν τους σταθμούς, αλλά κανείς δεν πλησιάζει.


Τι σημαίνει όμως δεν υπάρχουν υποδομές για τον ποδηλάτη;  Το αυτονόητο. Δρόμοι για ποδήλατα.

Πρόσφατα, πάνω στην καύλα της στιγμής κι αφού θυμόμουν την εκτόνωση που ένιωσα παίρνοντας ξένο ποδήλατο για μια γρήγορη βόλτα, αγόρασα κι εγώ. Από την πρώτη πετάλια κατάλαβα αυτό που λένε “join to the club”.

Ξεκινήσαμε, μετά από παρότρυνση φίλου μου έμπειρου ποδηλάτη, από τα πεζοδρόμια (Oμόνοια). Κωλονάκια, πεζοί, λακούβες (οκ στους δρόμους, αλλά και στα πεζοδρόμια;).

Λένε ότι το ποδήλατο δεν ξεχνιέται, αλλά για άνθρωπο που έχει να το αγγίξει χρόνια ήταν πρόβλημα τα απανωτά ζικ ζακ.

Αντί για χαλάρωση, άγχος μη φάω το κεφάλι μου.

Όταν βγήκαμε στ’ ανοιχτά (δρόμο) το άγχος έγινε μεγαλύτερο. Λακούβες επί δέκα, αμάξια να περνούν σύριζα κι εσύ γκάνγκστερ να αποφεύγεις τα εμπόδια των παρκαρισμένων.

Μου λέει ο φίλος “δεν έχουν κάνει τίποτα για τα ποδήλατα”. Αναρωτιέμαι σάμπως έχουν κάνει για τ’ αμάξια. Συνεχίσαμε την παρθενική μου βόλτα. Έχω ν’ ανέβω 2 βδομάδες. Πονάει η μέση μου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X