Αυτή ήταν η απάντηση του Ζαχίρ όταν η παραγωγή του γνωστού τηλεπαιχνιδιού μαγειρικής του ανακοίνωσε ότι κάνει τα πάντα για να ταξιδέψει στη Γαλλία μαζί με τους άλλους παίκτες.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα αναδείχθηκαν γι’ άλλη μια φορά μέσω του γνωστού τηλεπαιχνιδιού μαγειρικής, με τον Ζαχίρ, που είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν να μην μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πρόσφυγες που δεν έχουν λάβει άσυλο και βρίσκονται συνέχεια σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και εγκλωβισμένοι στη χώρας μας.

Οι παίκτες του παιχνιδιού πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γαλλία αλλά ο Ζαχίρ δεν μπορεί να ταξιδέψει μαζί τους. Οι κριτές-σεφ του τηλεπαιχνιδιού είπαν ότι προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Και λογικό, καθώς το πρόβλημα είναι καθολικό για όλους του πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και αναμένουν την τελική απόφαση μετά το αίτημα ασύλου τους. Μέχρι τότε μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μακριά από τις οικογένειές τους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω ή δεν μπορούν να επανενωθούν μαζί τους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί έτσι είναι φτιαγμένοι οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν μέχρι να λάβουν άσυλο από τη χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ ορίζει ότι το πρώτο κράτος μέλος στο οποίο υποβλήθηκαν αιτήσεις διεθνούς προστασίας είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων αυτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας πρόσφυγας δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής του ασύλου.

Γι’ αυτό και ο Ζαχίρ είπε «δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Να τον γνωρίζεις κάποιον από την τηλεόραση για να του δώσεις χαρτιά». Και συνέχισε: «Κανένας δεν θέλει να φύγει από την πατρίδα του. Όλοι οι άνθρωποι αγαπάνε την πατρίδα τους. Όπως και οι Έλληνες που έχω γνωρίσει και έχουν φύγει στο εξωτερικό και λένε ότι πουθενά δεν είναι σαν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η αλήθεια. Κανένας σαν κι εμένα δεν θα αντέξει 19 χρόνια μακριά από τους γονείς του».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια