Δημοψήφισμα σκέφτεται να προκηρύξει ο δήμος του Βερολίνου για την αφαίρεση ιδιοκτησιών από μεγάλες μεσιτικές εταιρείες και την απόδοσή τους στις υπηρεσίες στέγασης της πόλης, ώστε αυτές να ενοικιάζονται στους πολίτες με λιγότερα χρήματα.

Το Βερολίνο, όπως βέβαια και μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη βέβαια, αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, καθώς οι κάτοικοί της αναγκάζονται να ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 46% του εισοδήματός τους για ένα σπίτι σε αυτή. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Immowelt, τα ενοίκια στο Βερολίνο έχουν υπερδιπλασιαστεί μόνο τα τελευταία 10 χρόνια: από 5,60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2008 σε 11,40 ευρώ το 2018. Οι τιμές ενοικίασης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τη γειτονιά, αλλά τα στατιστικά στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε ορισμένες από τις πιο επιθυμητές γειτονιές της πόλης μπορεί να ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 1.000 ευρώ το μήνα.

Το 2017 οι τιμές των ακινήτων στο Βερολίνο αυξήθηκαν γρηγορότερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη σε όλο τον κόσμο στο 20,5%, σύμφωνα με κατάταξη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τον κτηματομεσίτηική εταιρία Knight Frank.

Ήδη οι αρχές της πόλης έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν εκατοντάδες διαμερίσματα, προκειμένου αυτά να μην καταλήξουν στα χέρια των μεγάλων κτηματομεσιτικών εταιριών και τώρα σκέφτονται να πάνε ένα βήμα παραπέρα με το δημοψήφισμα.

Το σκεπτικό θα είναι να απαγορευτεί η δραστηριοποίηση στο Βερολίνο σε ιδιοκτήτες με πάνω από 3.000 κατοικίες στην κατοχή τους. Για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα απαιτείται να συγκεντρωθούν 20.000 υπογραφές που θα το προτείνουν, κάτι που θεωρείται εύκολο να επιτευχθεί.

Υπογραμμίζεται πως το Βερολίνο χαίρει ξεχωριστού καθεστώτος στο θεσμικό πλαίσιο της ομοσπονδίας της Γερμανίας, έχει δικό του Σύνταγμα και μπορεί να προκηρύσσει δικά του δημοψηφίσματα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X