Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν την Δευτέρα ενάντια στην καταστροφή στο Κιρασλί του Τσανάκαλε στο όρος Ίδη-ή Καζ όπως είναι γνωστό στους κατοίκους- από τις εξορύξεις που επιχειρεί Καναδική εταιρεία χρυσού η οποία θα κάνει χρήση κυανίου.

Την περασμένη Δευτέρα, ανθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας έσπευσαν στο Κιρασλί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για τη σωτηρία του δάσους και την ανατροπή των σχεδίων εξόρυξης της καναδικής εταιρείας χρυσού. Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η αποψίλωση των δένδρων. Μάλιστα, η εταιρία Dogu Biga Mining θυγατρική της καναδικής Alamos Gold Madencilik  έκοψε ήδη 195.000 αντί των 46.000 που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή τέσσερις φορέ περισσότερα από το προβλεπόμενο από τη μελέτη.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 26 Ιουλίου, όταν ακτιβιστές κατασκήνωσαν στο δάσος αποφασισμένοι να το προστατεύουν. Οι διαδηλωτές με σύνθημα «Μπορούμε να κάνουμε χωρίς το χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το όρος Καζ» καταγγέλλουν ότι η καναδική εταιρία θα χρησιμοποίησει κυάνιο για την εξόρυξη χρυσού που θα μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και το φράγμα της περιοχής, ενώ θα καταστρέψει συνολικά την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν φυσικά αρνείται τις κατηγορίες ότι η εξόρυξη θα βλάψει το περιβάλλον κι αρνείται επίσης ότι θα γίνει χρήση κυανιου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια