Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατέβουν σήμερα στους δρόμους του Βερολίνου  αλλά και στο Μόναχο, στην Κολωνία και τη Φρανκφούρτη για να καταγγείλουν «την τρέλα των ενοικίων».

Οι Βερολινέζοι έχουν ως στόχο να ξεκινήσει μια καμπάνια για να αναγκάσουν την κρατική κυβέρνηση του Βερολίνου να απαλλοτριώσει περίπου 250.000 διαμερίσματα από τους ιδιοκτήτες εταιρειών, καθώς στην πόλη το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά, οι κάτοικοι-ενοικιαστές έχουν δει τα ενοίκια να έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία. Μόνο το 2017 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 20,5%, ρυθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Η πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώσει αρχικά 20.000 και στη συνέχεια 170.000 υπογραφές, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα το 2020.

Εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζουν και τα εκμισθώνουν με εξωφρενικά ενοίκια. Έτσι πολλοί Βερολινέζοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ακύρωση του μισθωτηρίου τους και στη συνέχεια με μια νέα εκμίσθωσή με μεγάλη αύξηση στο ενοίκιο. Σύμφωνα με το thelocal.de η Deutsche Wohnen κατέχει 111.500 διαμερίσματα μόνο στο Βερολίνο, με την Vonovia να ακολουθεί με 44.000.

Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

Με πληροφορίες από Associated Press, Guardian, local.de

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια