Διακόπηκε για την Τρίτη η δίκη των 26 μελών του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στην ΒΑ Χαλκιδική για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά λόγω κολλήματος που δήλωσαν οι συνήγοροί τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση μετά από αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές (στη δίκη της οποίας όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι) εναντίον μελών του κινήματος που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού. Αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013, την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό και 27 άτομα διώκονται μεταξύ άλλων για σύσταση συμμορίας.

Η διαμαρτυρία αυτή αντιμετωπίστηκε από καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων και υπήρξε και η αφορμή για την δημιουργία της δικογραφίας (4.700 σελίδων), εμβληματικής για το πώς το κράτος έστησε μια επιχείρηση φρονηματικών διώξεων εναντίον μελών του κινήματος το οποίο βάφτισε αρχικά «εγκληματική οργάνωση» (στη συνέχεια η κατηγορία αυτή κατέπεσε με βούλευμα και μετατράπηκε σε σύσταση συμμορίας) επειδή οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «επένδυση με κάθε κόστος» στις Σκουριές.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαϊου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ αυτών για σύσταση συμμορίας, κατοχή, κατασκευή εκρηκτικών και όπλων, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές ξένης περιουσίας κ.α.

Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν σε δύο άτομα την είσοδο στα δικαστήρια επειδή φορούσαν μπλουζάκι στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Sos Χαλκιδική» και άλλα μηνύματα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού ενώ παράλληλα υπήρξαν και άλλες ενοχλήσεις σε άτομα που ήρθαν για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Ερωτηθείς από το omnia tv και το alterthess σχετικά με τους λόγους της απαγόρευσης εισόδου ο υπεύθυνος μέτρων ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου απάντησε ότι έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα διότι «η παρουσία ανθρώπων που φορούν μπλούζες με ίδια διακριτικά θεωρείται συνάθροιση».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2,3,4 και 5 Ιουλίου.

Της Σταυρούλας Πουλημένη από το alterthess.gr

Φωτογραφία του Stelios Nikitopoulos

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X