Σε 15 χρόνια από 9 αύξησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την ποινή φυλάκισης των πέντε ανδρών της λεγόμενης La Manada-Η Αγέλη, αναγνωρίζοντας ότι βίασαν μια 18χρονη κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση oμαδικού βιασμού, γνωστή ως “La Manada”, που σημαίνει “Η Αγέλη”, από το όνομα της ομάδας των πεντε ανδρών, είχε προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας ζητώντας τη δικαίωση της κοπέλας και την καταδίκη των δραστών, ενώ μετά από προσφυγή της εισαγγελικής αρχής έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι πέντε αυτοί άνδρες που είχαν το υποκοριστικό “Η Αγέλη” σε ένα ομαδικό τσατ, βίασαν ομαδικά ένα 18χρονο κορίτσι τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Σαν Φερμίν. Στη συνέχεια, οι δράστες επαίρονταν για τις πράξεις τους και ανέβασαν στο WhatsApp φωτογραφίες από το “κατόρθωμά” τους.

Η πρωτόδικη ποινή που είχε επιβάλει το δικαστήριο είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο από δευτεροβάθμιο δικαστήριο που είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε βία και ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν υπήρξε εκφοβισμός, οι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του βιασμού, σύμφωνα με τον ισπανικό ποινικό κώδικα.

Τελικά σήμερα, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας- μετά από προσφυγή της εισαγγελικής αρχής- αναγνώρισε ότι επρόκειτο για βιασμό και όχι σεξουαλική κακοποίηση όπως ανέφερε η πρωτόδικη απόφαση και γι’ αυτό άυξησε την ποινή για τους πέντε άντρες οι οποιοι ήταν προσωρινά ελέυθεροι και τώρα θα οδηγηθούν στη φυλακή. Επιπλέον για 20 χρόνια δεν θα μπορούν να φτάσουν σε απόσταση 500 μέτρων από το θύμα, στο οποίο θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, όταν εκτίσουν την ποινή τους, θα περάσουν 8 χρόνια κατά τα οποία θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τις δύο δικαστικές αποφάσεις και θεώρησε ότι τα γεγονότα δεν μπορούσαν να συνιστούν αδίκημα σεξουαλικής κακοποίησης αλλά ότι συνιστούσαν πράγματι “βιασμό”. Περιγράφοντας ένα “αυθεντικό σενάριο εκφοβισμού”, οι πέντε δικαστές, εκ των οποίων δύο γυναίκες, υπογράμμισαν ότι σε “καμιά περίπτωση το θύμα δεν συναίνεσε στις σεξουαλικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι”.

Πρόκειται για μια δικαίωση του φεμινσιτικού κινήματος, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ήταν βιασμός, ακυρώνοντας τις δυο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Με πληροφορίες από RTVE, Εlsaltodiario

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια