Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σύνθεση κειμένων: Ομάδα Ιδέα
3ος χρόνος
Πρεμιέρα: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017
Για 4 μόνο παραστάσεις 2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου

“Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Η ιστορία μιας καταραμένης γενιάς από την πρώτη άνθιση ως το μαρασμό που βασίζεται σε υλικό από 5 τραγωδίες (Οιδίποδας Τύραννος, Οιδίποδας επί Κολωνώ, Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Φοίνισσες).”
(από την ιστοσελίδα του Θεάτρου Άλφα/Ιδέα)

Η ομάδα Ιδέα με υλικό τις τραγωδίες του Θηβαϊκού κύκλου χτίζει από την αρχή τη μυθολογία της γενιάς του Οιδίποδα, από τη στιγμή που αυτός ανεβαίνει στο θρόνο της Θήβας μέχρι και να χαθεί το τελευταίο ίχνος της σποράς του, η Αντιγόνη. Οι ηθοποιοί καθ΄ όλη την διάρκεια της παράστασης αλλάζουν ρόλους, προσωπεία και σκαρφαλώνουν στο δέντρο της οικογένειας των Λαβδακιδών, σε ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι, για να αφηγηθούν την αιματοβαμμένη ιστορία της γενιάς του Οιδίποδα και του ανθρώπου σε προέκταση.

Με το ένα πόδι στο αρχαίο δράμα και το άλλο σε νεότερες θεατρικές μορφές η παράσταση παντρεύει τη τραγωδία με τη κωμωδία, το Μπρεχτικό θέατρο και τη commedia del’arte.

Ο σκηνοθέτης βρίσκεται επί σκηνής να παίζει live μουσική και να αφηγείται, σε ρόλο κομπέρ. Οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους κατά τη προώθηση της δράσης και από βασιλιάδες γίνονται ζητιάνοι. Τα πρόσωπα της δράσης επικοινωνούν με το κοινό και τους αφηγητές. Αυτά είναι μερικά στοιχεία της παράστασης που την καταλογίζουν μέσα στις πιο τολμηρές και ενδιαφέρουσες απεικονίσεις του αρχαίου δράματος.

Η σκηνική δράση ξεκινάει από την στιγμή που ο Κάδμος “κατ’ εντολή” των θεών θα ιδρύσει τη πολιτεία της Θήβας. Μετά από καιρό ο Οιδίποδας έξω από τις πύλες της πόλης θα λύσει το αίνιγμα της Σφίγγας απαντώντας “ο άνθρωπος” και θα γίνει ο πρώτος που από μαριονέτα στα χέρια των θεών θα γίνει αυτό που καλούμε άνθρωπος. Κι εκεί είναι που σύμφωνα με την παράσταση θα ξεκινήσει να εκτυλίσσεται επί σκηνής το μεγάλο τσίρκο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Με τη μουσική να εξιστορεί και να προωθεί τη δράση οι ηθοποιοί θα ακροβατήσουν εύστοχα από το τραγικό στο κωμικό της ανθρώπινης ύπαρξης και τούμπαλιν. Οι ηγέτες ανεβαίνουν στην εξουσία και εκθρονίζονται, τα αδέρφια που παίζανε μικρά μαζί θα πολεμήσουν ο ένας τον άλλο σε αντίπαλα στρατόπεδα και ο άρχοντας της Θήβας θα γίνει επαίτης.

Οι ηθοποιοί άρτια εκπαιδευμένοι ανά πάσα στιγμή γκρεμίζουν και χτίζουν ρόλους και καταστάσεις εξυπηρετώντας την προώθηση της δράσης στο μέγιστό.

Η μουσική δίνει το τέμπο στη σκηνική δράση πότε εντείνοντας το ζοφερό κλίμα του Θηβαϊκού κύκλου και πότε χτίζοντας ανάλαφρες μελωδίες που κάνουν την ιστορία να μοιάζει με παραμύθι.

Το σκηνικό, λιτό και εύχρηστο, αποκτά ζωή καθώς οι ηθοποιοί χτίζουν με αυτό το εκάστοτε περιβάλλον της δράσης τους. Το κύριο στοιχείο του σκηνικού, στο οποίο ήθελα να σταθώ, είναι τα πανιά που κρέμονται περιμετρικά στο χώρο της σκηνής σαν τις ρίζες του δέντρου του Οιδίποδα πάνω στις οποίες οι ήρωες σκαρφαλώνουν, πολεμούν, λογομαχούν και τελικά γκρεμίζονται.

Στο σύνολο της η παράσταση αποπνέει συλλογικότητα, αυτή την συλλογικότητα που έχουν οι θεατρικές ομάδες που απαρτίζονται από άτομα που τους διέπει ένα κοινό όραμα. Θα πρέπει να καταλογίσουμε στην ομάδα Ιδέα και στον Κώστα Γάκη πως, εκτός των άλλων, φώτισε αριστοτεχνικά την αθωότητα της αρχαίας τραγωδίας. Μακριά από το κλασσικό πομπώδες ύφος, που έχουμε συνηθίσει στο είδος, τόλμησε να αναδείξει αυτή την ελαφρότητα του τραγικού. Φωτίζοντας τα κωμικά στοιχεία της τραγωδίας, μας έδειξε πως το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τελικά ένα παιχνίδι.