«Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια», «οι ψηλές είναι για την παρέλαση, οι κοντές για το κρεβάτι», «κοντή γυναίκα πέρδικα, ψηλή καρακαηδόνα».

Όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις και έχουμε γελάσει με αυτές. Μάλιστα, πολλές ακομπλεξάριστες κοντές δε διστάζουν να τις χρησιμοποιούν και να αυτοσαρκάζονται. Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να επιχειρηματολογήσει και να συμπεράνει αν είναι «καλύτερο» να είσαι ψηλή ή κοντή. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να πειράξει μια κοντή, μπορεί να πειράξει και μια ψηλή. Κακά τα ψέματα. Και όποιος θεωρεί ότι το 1.80 είναι «ανώτερο» από το 1.60 είναι απλά ρατσιστής.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε τα πειράγματα ούτε, ορισμένες φορές, τα ειρωνικά σχόλια. Το πρόβλημα δημιουργείται αν κάποια είναι μικροκαμωμένη, δηλαδή και κοντή και αδύνατη. Δεν παίζει ρόλο η ομορφιά ούτε τα ρούχα. Οποιαδήποτε φυσιολογική μικρόσωμη κοπέλα καταλαβαίνει τι εννοώ.

Δυστυχώς, οι κοπέλες που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά πέφτουν πιο συχνά θύματα παρενοχλήσεων, οποιουδήποτε είδους. Από τον ανώμαλο στο τραμ που θα έρθει και θα κολλήσει πάνω σου μέχρι τους «έξυπνους» στο δρόμο που θα πετάξουν σεξουαλικά υπονοούμενα, επειδή πολύ απλά δεν μπορείς να τους πλακώσεις. Μια κοπέλα πιο ψηλή και επιβλητική ίσως δεν αντιμετωπίζει τόσο συχνά αυτά τα φαινόμενα. Γιατί και σε αυτή είναι πιθανό να συμβούν. Τουλάχιστον δεν είναι το ίδιο εύκολο να τη στριμώξει ένας γέρος στα Μέσα Μεταφοράς ή να τη χουφτώσει κάποιος και μετά να κάνει τον Κινέζο. Ή να την αγκαλιάσει ένας άκυρος στο δρόμο γιατί μάλλον έχει πιει. Ορισμένοι στενόμυαλοι θεωρούν ότι το μικρό ύψος συνεπάγεται έλλειψη ομιλίας ή ικανότητας να αντιλαμβάνεται κάποια το αν υφίσταται παρενόχληση ή όχι. Δε μπορώ να βρω κάποια άλλη εξήγηση.

Έχω διαβάσει διάφορα χιουμοριστικά κείμενα που επικεντρώνονται κυρίως σε αστείες παροιμίες για το ύψος. Ακόμα και κείμενα που συγκρίνουν τις ψηλές και τις κοντές, παραθέτοντας τα υπέρ και τα κατά για κάθε περίπτωση. Δεν αντιλέγω, τις περισσότερες φορές είναι αρκετά διασκεδαστικά. Είναι καιρός όμως να ξεπεράσουμε το αστείο με την κοντή που φτάνει στη μασχάλη του άλλου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μια μικρόσωμη κοπέλα πρέπει να θεωρείται από κάποιους αβοήθητη και εύκολο θύμα. Ναι, είναι προφανές ότι λόγω «κυβικών» δεν έχει συνήθως ιδιαίτερη δύναμη. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να παίρνει θάρρος.

Λεμονιά Κοντούλα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X