Με τη φωτογραφική μηχανή του Μάριου Λώλου

Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την αρχαιότητα και ξαναζωντάνεψε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στο αρχαίο θέατρο της Δήλου με την παράσταση που δόθηκε δυο χιλιετίες μετά.

Μέσα από το φακό ταξιδεύουμε σε μια σημαντική στιγμή για την Τέχνη.

dilos1

dilos2

«Η τραγωδία αναφέρεται στον άνθρωπο που από τη μια στιγμή στην άλλη τα χάνει όλα. Αυτή είναι η σχέση της Εκάβης με την προσφυγιά του τότε και του τώρα, του οποιουδήποτε χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Καραγιώργος.

dilos3

«Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης», σημειώνε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

dilos5

dilos6

Συντελεστές της παράστασης ήταν:
Μετάφραση: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ
Επιλογή κειμένων/Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
Σκηνικό: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μουσική: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φωτογραφίες: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ / ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Στον ρόλο της Εκάβης έπαιξε η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ
Στους υπόλοιπους ρόλους έπαιξαν:
Πολυξένη: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Κασσάνδρα: ΚΑΤIA ΖΑΡΚΑΔΑ
Αστυάνακτας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΕΒΩΝΗΣ
στον ρόλο του Ταλθύβιου ακούστηκε ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
στα κρουστά ήταν ο ΜΑΚΗΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X