Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η κατασκευή του οποίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Αδιάσειστο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν το γήπεδο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών, που δεν αποτυπώνουν το μέγεθος των μεταβολών που θα υπάρξουν εφόσον τελικά γίνει το έργο. Η μείωση των δασικών στρεμμάτων και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι μόνο ορισμένες από τις συνέπειες που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή.

Στη Μαδρίτη αντίθετα, όπου δήμαρχος είναι η Μανουέλα Καρμένα, η οποία εξελέγη πέρυσι με την υποστήριξη του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς, απέρριψε την πρόταση επέκτασης του Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το σχέδιο για το γήπεδο προέβλεπε κατασκευή εμπορικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου, καθώς και ενός πάρκινγκ χωρητικότητας 600 αυτοκινήτων.

Με την προηγούμενη δήμαρχο της Μαδρίτης Άννα Μποτέγια, σύζυγο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η ηγεσία της Ρεάλ είχε συμφωνήσει στο σχέδιο και μάλιστα από το 2012 είχε αναθεωρηθεί το σχέδιο της πόλης προκειμένου να υπάρχει τυπική νομιμότητα. Η αναθεώρηση ακυρώθηκε από δικαστήριο πρόσφατα. Το δημοτικό συμβούλιο αιτιολόγησε την απόφαση, αναφέροντας ότι «θα υποστηρίξει σχέδια που είναι συνεπή με το δημόσιο συμφέρον, το οποίο δεν περιλαμβάνει καινούργιες χρήσεις δημόσιας γης και περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή που καταλαμβάνεται από τις παρούσες αθλητικές εγκαταστάσεις».

Στη δική μας περίπτωση με το γήπεδο της ΑΕΚ η αντίδραση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής αποσιωπάται, ενώ προσπερνώνται οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για το περιβάλλον. Στη Μαδρίτη, η στάση της Δικαιοσύνης και η αλλαγή της δημοτικής αρχής έβαλαν σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και έβαλαν στοπ στα σχέδια των διοικούντων της βασίλισσας και των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή.

Η εκλογή της νέας Περιφερειακής Αρχής στην Αττική δεν είχε ανάλογη επίδραση με αυτή που παρατηρήθηκε στη Μαδρίτη με την έλευση του Podemos, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα, αλλά και οδηγώντας σε συμπεράσματα. Όπως ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Υπάρχουν εκείνοι που αντιπαρέρχονται το μέγεθος της Ρεάλ Μαδρίτης όσα είναι τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται και εκείνοι που ανέχονται οι αγώνες που δόθηκαν από τους ίδιους και συντρόφους τους να χάνονται στο χρόνο.

Η δικαίωση του Μελισσανίδη αποτελεί μία ήττα για την Περιφέρεια Αττικής και για την πολιτική, που απαξιώνεται καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα τσουβαλοποιήσουν (ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας παραμένει σταθερά αρνητικός στην κατασκευή του γηπέδου χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χώρο). Αποτελεί ήττα για το περιβάλλον, καθώς συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο ένας από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου. Αποτελεί όμως και ήττα για τη δημοκρατία, καθώς για να περάσει το έργο, επιστρατεύτηκαν μπράβοι και μαφιόζικες μέθοδοι. Οι αντιδρώντες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στη γειτονιάς τους, καθώς υπέστησαν από απειλές με εμπρησμούς των αυτοκινήτων τους μέχρι βιαιοπραγίες. Ακόμη, δεν έχει γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα στην περιοχή και αυτό επειδή κάποιοι, ακόμη και τώρα, δεν το επιτρέπουν…

*Ευχαριστώ τον Αντώνη Σιγάλα για τη γρήγορη μετάφραση της είδησης για τη  Μαδρίτη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts