Η αριστερή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε’Τσελέμ άρχισε σήμερα εκστρατεία καλώντας τους ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους στη διάρκεια των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μετά τις προσευχές σε νέες διαμαρτυρίες σ’ αυτή τη ζώνη, όπου η ένταση είναι μεγάλη καθώς 18 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι τραυματισθεί από την περασμένη Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε πως οι Παλαιστίνιοι που θα πλησιάσουν στα σύνορα θα θέσουν «τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Η Μπε’Τσελέμ δημοσίευσε καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: «Λυπάμαι διοικητά, δεν πυροβολώ».

«Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υποστηρίζει η ΜΚΟ.

Η έκκληση αυτή καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του στρατού πως ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Μπε’Τσελέμ για «κάλεσμα σε στάση».

«Όσον αφορά τις εντολές για πυρά, οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν κάθε δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ ως τρομοκρατική επιχείρηση», προειδοποίησε ο υπουργός.

Ο βουλευτής της εργατικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας Αμίρ Περέτζ επέκρινε επίσης τη ΜΚΟ. «Είμαι εντελώς αντίθετος στην έκκληση της Μπε’Τσελέμ. Αναμφίβολα ο στρατός διδάχθηκε απ’ αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα και έχει δώσει τις ανάλογες εντολές», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα, κατά την πρώτη ημέρα της «πορείας της επιστροφής». Η διαμαρτυρία αυτή, που πρόκειται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, έχει στόχο τη διεκδίκηση «του δικαιώματος στην επιστροφή» περίπου 700.000 Παλαιστινίων που είχαν εκδιωχθεί από τη γη τους ή είχαν διαφύγει στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Η ημέρα αυτή, που ήταν η πιο αιματηρή μετά τον πόλεμο του 2014, στιγματίσθηκε από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό που στοίχισαν τη ζωή σε 17 Παλαιστινίους και προκάλεσαν περισσότερους από 1.400 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια