Υπάρχουν φωνές διεθνώς αναγνωρίσιμες. Φωνές, που όταν τις ακούς, ακόμα και με κλειστά μάτια, το μυαλό σου ταξιδεύει. Κι αν, όταν ακούμε «φωνή», οι τραγουδιστές είναι οι πρώτοι που έρχονται στο νου όλων, στους ποδοσφαιρόφιλους έρχονται εν συνεχεία οι μεγάλοι sportcaster. Γιατί  ένας σπουδαίος ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να γίνει ακόμα σπουδαιότερος αν τον μεταδίδει ο κατάλληλος άνθρωπος.

Στην Ελλάδα λοιπόν μπορεί να έχουμε τους δικούς μας, εξαιρετικούς και μη, ανθρώπους για αυτή την δουλειά, ωστόσο η παρακολούθηση αγγλικού ή ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (υψίστου επιπέδου προφανώς) με την φωνή ενός άγγλου εκφωνητή είναι κάτι το διαφορετικό. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι στο είδος τους;

 

Martin Tyler
Ίσως η πιο γνωστή ποδοσφαιρική φωνή του πλανήτη. Ο Martin Tyler μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ποτέ ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ωστόσο έχει «υπηρετήσει» το ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι. Η θητεία του σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά τηλεοπτικά κανάλια του πλανήτη, το Sky Sports, και οι μεταδόσεις του σε σπουδαίες διοργανώσεις και αγώνες, έχουν μεταφέρει την φωνή του στα πέρατα του ποδοσφαιρικού κόσμου.

 

 

Το γεγονός πως έχει «χαρίσει» την φωνή του και στο videogame της ΕΑ, Fifa (Playstation & Xbox),  από το 2006 έως και σήμερα, κάνουν την φωνή του ακόμα πιο αναγνωρίσιμη. Όσον αφορά την εκτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπό του, αυτή έχει φανερωθεί από την ψήφισή του ως «Εκφωνητής της Δεκαετίας»  για την Premier League το 2003.

 

 

Clive Tyldesle
Όταν έχεις μεταδώσει δεκάδες τελικούς Champions League και FA Cup, καθώς και εκατοντάδες ακόμα σημαντικά αγγλικά και διεθνή ματς, αναμφισβήτητα συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους. Ο Clive Tydesle μπορεί να μην έχει το «προνόμιο» του να δουλεύει στο SkySports ή στο BBC (είχε μία σύντομη θητεία) αλλά κι από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, για το οποίο εργάζεται, έχει την δυνατότητα να μας μεταφέρει με πάθος τις μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές. Ανάμεσα σε αυτές και η ανατροπή της Manchester United απέναντι στην Bayern Munich, στο τελικό του 1999. Η «έκρηξη» του Tyldesle θα ήταν λογική, ακόμα κι αν δεν ήταν δηλωμένος οπαδός των «Κόκκινων Διαβόλων».

 

 

John Walker Motson/ Motty
Από τους αρχαιότερους στο επάγγελμα και έχοντας πλέον αποσυρθεί από τις μεταδόσεις, ο John Motson έχει αφήσει πολλάκις τα διαπιστευτήρια του, ως προς την ποιότητα των περιγραφών του. Η «φωνή» του BBC είτε ραδιοφωνικά είτε τηλεοπτικά από το 1968 μέχρι και σήμερα έχει ακουστεί σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά και εγχώριες αγγλικές διοργανώσεις. Μία φωνή τόσο ξεχωριστή που σύμφωνα με μελέτες του λογοθεραπευτή Jane Comins το 2001, αποδεικνύεται και επιστημονικά ως η πλέον κατάλληλη για ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

Jon Champion
Σπουδαία διαδρομή στον χώρο των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων έχει και ο Jon Champion. Ο Άγγλος εκφωνητής έχει εργαστεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά δίκτυα, όπως το BBC (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ITV, Setanta Sports και ESPN. Η μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του στο BBC, του δόθηκε όταν ο John Motson βρισκόταν σε τρίμηνη άδεια και ο Champion επιλέχθηκε να τον αντικαταστήσει. Μία από τις σημαντικότερες μεταδόσεις του, ήταν αυτή του τελικού Champions League το 1996 στην Ρώμη, όπου η Juventus κατέκτησε το τρόπαιο εις βάρος του Ajax

 

Peter Drury
Ο Peter Drury βρισκόταν στο πλευρό του John Champion το 1996, στην μετάδοση του τελικού του Champions League, με την συγκεκριμένη περιγραφή να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εκατοντάδες που έχει κάνει ο Άγγλος sportcaster από το 1993, όταν και εισήλθε στον χώρο. Έχει εργαστεί διάφορα αθλητικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, η φωνή του ωστόσο έχει γίνει γνωστή από το ITV, αν και θεωρείται το νο2 πίσω από τον Clive Tyldesle.

 

 

Κώστας Σωτηρόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X