H παλαιστίνια ποιήτρια Dareen Tatour απελευθερώθηκε από τη φυλακή, σήμερα. Η Tatour είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τον Ιούλιο για υποκίνηση βίας και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω των social media. Ήταν η δεύτερη ποινή φυλάκισης, καθώς είχε φυλακιστεί άλλες 97 ημέρες μετά τη σύλληψή της τον Οκτώβριο του 2015.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι ελεύθερη, τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια φυλάκισης, προφυλάκισης, κατ’ οίκον περιορισμού και πάλι κατ’ οίκον σύλληψης”, δήλωσε η Tatour στους δημοσιογράφους. “Επιτέλους, είμαι ελεύθερη και θα συνεχίσω να γράφω, δεν θα σταματήσω, φυσικά δεν θα το κάνω.”

Η Dareen Tatour, 36 ετών, κάτοικος του χωριού Galilee Reineh, κοντά στη Ναζαρέτ, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της ισραηλινής αστυνομίας τον Οκτώβριο του 2015, λίγες μέρες αφότου είχε αναρτήσει στο Facebook και στο Youtube ένα βίντεο με την ίδια να διαβάζει ένα ποίημά της με τίτλο “Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου” ενώ εναλλάσσονταν εικόνες βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων.

Οι Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι με την ανάρτησή της καλούσε σε βία, έτσι πέρασε τους επόμενους μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, στη διάρκεια των οποίων της είχε απαγορευτεί να δημοσιεύει τη δουλειά της και να έχει πρόσβαση στο internet.

Στο βίντεο, το οποίο είχε λιγότερα από 300 «χτυπήματα», η Tatour προέτρεπε τους Παλαιστίνιους “να μην συμφωνήσουν στην ειρηνευτική λύση”.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε μεταξύ άλλων στους στίχους:
“Δεν θα υποκύψω στην ‘ειρηνευτική λύση’
Ούτε θα υποστύλω τις σημαίες μου
Μέχρι να τους διώξω από τη γη μου.”

Σύμφωνα με την ίδια, το ποίημά της δεν υποκινεί τη βία, αλλά καλεί σε μη-βίαιο αγώνα, κάτι που οι ισραηλινές αρχές το ερμήνευσαν ως βία.

“Δεν πιστεύω ότι το να γράφεις ένα ποίημα, ακόμα κι αν είναι εναντίον της κυβέρνησης, είναι έγκλημα”, είχε δηλώσει ο δικηγόρος της Tatour, Gaby Lasky.

“Είναι λυπηρό μια χώρα που πιστεύει στη δημοκρατία, να φυλακίζει μια ποιήτρια επειδή έγραψε ένα ποίημα. Η εισαγγελία ήθελε να τη φυλακίσει από 15 έως 26 μήνες, αλλά ο δικαστής αποφάσισε να της δώσει πέντε μήνες που και πάλι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα φυλάκισης.”

“Μόνο οι Άραβες πηγαίνουν στη φυλακή”

Μετά την καταδίκη της, η Tatour είχε πει στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η δίκη της “έριξε τις μάσκες”.

“Όλος ο κόσμος θα ακούσει την ιστορία μου. Όλος ο κόσμος θα μάθει ποια είναι η δημοκρατία του Ισραήλ. Μια δημοκρατία μόνο για Εβραίους. Μόνο οι Άραβες πηγαίνουν στη φυλακή. Το δικαστήριο με καταδίκασε για τρομοκρατία. Αν αυτό είναι η τρομοκρατία μου, τότε δίνω στον κόσμο μια τρομοκρατία αγάπης.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια