Μια έφηβη, θύμα βιασμού, που καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι σκότωσε το παιδί της αφού γέννησε ένα νεκρό μωρό, θα δικαστεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες που καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 30 ετών από μια δικαστή η οποία έκρινε ότι η ανήλικη προκάλεσε την αποβολή του εμβρύου, καθώς η άμβλωση είναι έγκλημα στο Ελ Σαλβαδόρ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η ποινή της Ερνάντες ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε μια απρόσμενη νίκη για την CDFA (Ομάδα Πολιτών για την Αποπονικοποίηση της Άμβλωσης), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασκεί πιέσεις για την αποφυλάκιση περίπου 20 γυναικών οι οποίες έχουν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις.

Η άμβλωση είναι έγκλημα από το 1997 στο συντηρητικό, καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή αν το έμβρυο πάσχει από δυσμορφίες. Οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι η δίκη της Ερνάντες είναι σημαντική καθώς θα σηματοδοτήσει και τη στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο και έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως η άμβλωση θα πρέπει να επιτρέπεται αν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου.

Η Ερνάντες, που σήμερα είναι 21 ετών και κατάγεται από μια φτωχή, αγροτική κοινότητα, υποστηρίζει ότι ήταν θύμα βιασμού. Δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος μέχρι που την έπιασαν οι πόνοι σε μια τουαλέτα και γέννησε ένα νεκρό μωρό. Η CDFA σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να σκοτώσει το μωρό, αντιθέτως παρουσίασε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της.

Αν και άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Περίπου 20 εκτίουν ποινές κάθειρξης –ακόμη και 40 ετών– ενώ υποστηρίζουν ότι απλώς απέβαλαν, ή γέννησαν νεκρά μωρά ή είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριουμ στην εφαρμογή του νόμου που αφορά τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα.

Όμως οι προσπάθειες να υιοθετηθεί ένας άλλος νόμος που θα χαλαρώνει την απόλυτη απαγόρευση απέτυχαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια