Ενώπιον του δικαστηρίου του Αγκριτζέντο της Ιταλίας παρουσιάζεται σήμερα η Καρόλα Ρακέτε, η καπετάνισσα που αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και ελλιμένισε στη Λαμπεντούζα το Sea-Watch 3 προκειμένου να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η Ρακέτε συνελήφθη στις 29 Ιουνίου και τέσσερις μέρες αργότερα ο αρμόδιος δικαστής του Αγκριτζέντο αποφάσισε την άρση της κατ’ οίκον κράτησης. Επίσης, απέσυρε την κατηγορία για επίθεση και πρόκληση ζημιών σε πολεμικό σκάφος εκτιμώντας ότι δεν στοιχειοθετείται και ότι η νεαρή πλοίαρχος είχε ενεργήσει για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Όμως, η εισαγγελία του Αγκριτζέντο πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής.

Στο μεταξύ το πλοίο Sea-Watch 3 παραμένει στο λιμάνι Λικάτα της Σικελίας και εναντίον της Ρακέτε εκκρεμούν δύο έρευνες για αντίσταση κατά της αρχής και παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες.

Σήμερα παρουσιάζεται στο δικαστήριο για τη δεύτερη κατηγορία και καλείται να εξηγήσει για ποιον λόγο το πλήρωμα διέσωσε τους μετανάστες χωρίς να περιμένει τη λιβυκή ακτοφυλακή και για ποιο λόγο κινήθηκε προς ιταλικό λιμάνι και όχι λιβυκό, όπως είχαν προτείνει οι αρχές στην Τρίπολη, ένα λιμάνι της Τυνησίας ή ακόμη και ένα ολλανδικό, καθώς το πλοίο της έχει ολλανδική σημαία.

Έξω από το δικαστήριο υπήρχαν αλληλέγγυοι που κρατούσαν πανό που έγραφε “Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα”.

Φυσικά η Ράκετε βρέθηκε στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι, καθώς την  έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία», «ενοχλητική», μια «καημένη γυναίκα που απλώς προσπάθησε να σκοτώσει πέντε Ιταλούς στρατιωτικούς».

Η Ρακέτε από την πλευρά της κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη εβδομάδα για δυσφήμηση και υποκίνηση στην τέλεση αδικημάτων, αποκαλύπτοντας ότι κάθε ανάρτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί ένα κύμα από πιο σεξιστικών, βίαιων και απειλητικών μηνυμάτων εναντίον της.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια