Κάποτε είχε το προσωνύμιο «Μικρή Μόσχα» αλλά το περασμένο Σάββατο το βράδυ στην Αιανή Κοζάνης παραλίγο να επικρατήσει ο νόμος του Λιντς όταν μερίδα κατοίκων του χωριού εισέβαλαν σε χώρο διαμονής ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.

Ολα ξεκίνησαν στο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, όταν ομάδα ανήλικων προσφύγων υποχρεώθηκαν από ντόπιους συνομηλίκους τους να… αποχωρήσουν, με το επεισόδιο να συνεχίζεται στους δρόμους του χωριού και μετά τους λεκτικούς διαξιφισμούς να ακολουθεί σύγκρουση, με αποτέλεσμα ένας νεαρός κάτοικος του χωριού να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το γεγονός διαδόθηκε αμέσως και περισσότεροι από 30 κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα που στεγάζει τους πρόσφυγες και στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο, ενώ ανήλικοι πρόσφυγες πήδηξαν ακόμη και από τα παράθυρα προκειμένου να γλιτώσουν από τη μανία τους.

Νεαρός πρόσφυγας -από αυτούς που δεν είχαν πάει στο πανηγύρι- ξύπνησε κυριολεκτικά βλέποντας έναν άντρα να κραδαίνει πάνω από το κεφάλι του μια καρέκλα.

Προληπτική νοσηλεία

Πάντως, αν και από το Νοσοκομείο Κοζάνης γινόταν γνωστό ότι ο νεαρός που μεταφέρθηκε εκεί νοσηλευόταν μόνο προληπτικά, αφού επιπλέον ήταν και… σε κατάσταση μέθης(!), τελικά έξι ανήλικοι πρόσφυγες που είχαν εμπλακεί στο επεισόδιο εντοπίστηκαν και ορίστηκε γι’ αυτούς δικάσιμος σήμερα, με κατηγορίες για βαριές σωματικές βλάβες!

Αντιθέτως, για τους υπευθύνους των ξυλοδαρμών και των βανδαλισμών συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση, παρότι οι νεαροί πρόσφυγες αναγνώρισαν νεαρό από την Κοζάνη ο οποίος φέρεται να καθοδηγούσε τους υπόλοιπους εφήβους στα επεισόδια.

Πληροφορίες συναδέλφων από την περιοχή (vetonews) θέλουν τον νεαρό από την Κοζάνη να πρωτοστατεί σε λεκτικές επιθέσεις κατά των προσφύγων και σε ανάλογο επεισόδιο που συνέβη μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Μήνυση πάντως κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου για τις καταστροφές στην περιουσία του, ενώ μέλη της ΜΚΟ που εργάζονται στη δομή δέχονται από χθες σωρεία υβριστικών μηνυμάτων. Παράλληλα, τα γεγονότα «αξιοποιήθηκαν» από ακροδεξιές σελίδες προκειμένου να σπείρουν κηρύγματα μίσους κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ας σημειωθεί ότι προβλήματα με τη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2018 όταν υπήρχαν ξενοφοβικές αντιδράσεις για τον χώρο στον οποίο τα ανήλικα προσφυγόπουλα θα φοιτούσαν.

Τελικά, αν και 15 παιδιά πήραν φέτος απολυτήριο Α’ Λυκείου από το ΕΠΑΛ, τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι έχει δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα φόβου αλλά καμιά τοπική αρχή δεν έχει βγάλει έστω μια ανακοίνωση καταδίκης της εφόδου στους κοιτώνες παιδιών, ενώ οι τερατολογίες κατά των προσφύγων οδήγησαν ακόμη και σε πρόσφατη καταγγελία κατοίκου στην αστυνομία επειδή νεαρός πρόσφυγας καθόταν στη σκιά δέντρου του…

«Μόνο παιδιά»

Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, που σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ Greece) φιλοξενεί ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες στην Αιανή Κοζάνης από τον Απρίλιο του 2018, σε ανακοίνωσή της περιγράφει τα γεγονότα σημειώνοντας ότι από την επίθεση στη δομή ευτυχώς δεν συνέβη κανένας τραυματισμός και «καλεί κάθε κάτοικο σε κάθε περιοχή όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες να δείξει την αλληλεγγύη, την παραδοσιακή φιλοξενία και τη θαλπωρή που χρειάζονται αυτά τα παιδιά και ακόμη να συμβάλει ενεργητικά στην εξάλειψη των κηρυγμάτων και των πράξεων μίσους».

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βεργίνης, «εμείς στη δομή δεν έχουμε ξένα παιδιά, για εμάς όλα είναι μόνο παιδιά».

*Αλιευμένο από την Εφ. Συν

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X