Περίπου 70 Ρομά- μεταξύ των οποίων και 33 παιδιά- δέχτηκαν βρισιές, απειλές, κλωτσιές και χτυπήματα από ακροδεξιούς που αντιδρούν στην μετακίνησή τους σε κοινωνική δομή του δήμου στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης.

Κάτοικοι με πρωτοστάτες ακροδεξιούς που έκαναν και ναζιστικούς χαιρετισμούς βρέθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους του προαστίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην άφιξη των Ρομά στο δημοτικό κέντρο. Μάλιστα, η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι αποφάσισε να μετακινήσει τους Ρομά σε άλλη δομή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκτράχυνση της κατάστασης και να προστατευθεί η ακεραιότητα των ανθρώπων.

Παρά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους, την ώρα που το πρώτο λεωφορείο έφθανε στην κοινωνική δομή, πολυάριθμα στελέχη των ακροδεξιών οργανώσεων Casa Pound και Forza Nova εξαπέλυαν προσβλητικά λόγια και απειλές κατά των Ρομά, ενώ κατά την επιβίβασή τους πολλοί από τους Ρομά δέχθηκαν κλωτσιές και χτυπήματα, με μία ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να χαιρετίζουν φασιστικά. Έφθασαν ακόμη στο σημείο να πυρπολήσουν ένα αυτοκίνητο και να καταστρέψουν το φαγητό που επρόκειτο να μοιρασθεί στους φιλοξενούμενους Ρομά φωνάζοντας συνθήματα όπως «αφήστε τους να πεθάνουν από πείνα» και «δώστε μας καλλίτερα έναν σεισμό, εμείς τους Ρομά δεν τους θέλουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διακήρυξε: «όχι σε κάθε μορφή βίας, όχι στο ξεφόρτωμα κάθε είδους προβλήματος στις περιφέρειες των πόλεων» και επανέλαβε τον στόχο του που είναι μέχρι το τέλος της θητείας του να μην υπάρχει κανένας καταυλισμός Ρομά. «Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται» είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.


Tην ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για τα πρώτα επεισόδια, το βράδυ της Τρίτης, με την υποψία διάπραξης εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους.

Τα γεγονότα καταδίκασε και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευθούν οι καταδιωκόμενοι Ρομά (στους οποίους περιλαμβάνονται 22 γυναίκες, οι τρεις τους έγκυες, και 33 ανήλικοι) και το Κίνημα Κετάνε-Ρομά.

Με πληροφορίες από tvxs, La Repubblica

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια