Μπορεί εδώ στην Ευρώπη τη ζάχαρη να την έχουμε για γλυκό πειρασμό, να ρίχνουμε τις κουταλιές αβέρτα σε κάθε είδους ρόφημα ή να την παράγουμε και σε original καφέ χρωματάκι αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Καμπότζη.

Η Καμπότζη ανήκει στις χώρες εκείνες που η ευρωπαϊκή πολιτική του «Everything but Arms» προσπαθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τους. Η Ε.Ε. καταργεί τους δασμούς και τις ποσοστώσεις από τα προϊόντα που εισάγονται από τις ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες έτσι ώστε να ανοίξει την αγορά της.

Εισάγουμε σαν Ε.Ε. οτιδήποτε εκτός από όπλα από αυτή την ομάδα των χωρών. Με σταδιακή αύξηση εξαιρώντας μόνο τη χρονιά του 2009 – στην αρχή της κρίσης – η Ε.Ε. των 27 εισήγαγε 32.3 δις € για το 2012, όπως ορίζει και το γράφημα της eurostat εδώ.

επιθετική ζάχαρη

Από το 2001 όπου και ξεκίνησε αυτή η πολιτική αυξήσαμε τις εισαγωγές πάνω από 17 δις € συγκρίνοντας με το 2012. Θα φανταζόταν κανείς ότι κάθε αύξηση χρόνο με το χρόνο θα βοηθούσαμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτών των χωρών. Όμως δημιουργήσαμε για πολλούς μια όαση για εκμετάλλευση, πράγμα που συμβαίνει και στην Καμπότζη.

Συγκεκριμένα η άρση των περιοριστικών μέτρων εισαγωγής επιτρέπει την πώληση των προϊόντων σε χαμηλότερες και ανταγωνιστικότερες τιμές σε μια αγορά. Αυτό αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο για τις επιχειρήσεις να φτάσουν στο σημείο της παρεκτροπής.

Στην Καμπότζη λόγω της μη διαφανούς νομοθεσίας μερίδα επιχειρήσεων έδιωξε στην κυριολεξία ανθρώπους από τα καλλιεργημένα κτήματα τους – Την μόνη πηγή εισοδήματος τους – για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμων από τις ίδιες. Πολλές φορές μάλιστα προσλάμβαναν με άνισους όρους τους πάλαι ποτέ κτηματίες, ως εργάτες στα πρώην κτήματα τους.

Η αct!onaid της Ελλάδας ανέλαβε δράση για να πιέσουμε τον Επίτροπου Εμπορίου και μας καλεί να «στείλουμε μήνυμα» για την  κατάσταση που επικρατεί στην Καμπότζη.

Τα 110.000 καταπατημένα στρέμματα ορυζώνων, οι πυροβολισμοί και εκδιώξεις από την αστυνομία και οι 3 κατεστραμμένες κοινότητες είναι η μέχρι τώρα παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης που πίνουμε τώρα με τον καφέ μας! Πριν πιούμε την επόμενη γουλιά να προσέξουμε… Αυτή η Ζάχαρη είναι επιθετική.

Νίκος Γκολφινόπουλος

Την δράση της act!onaid μπορούμε να την βρούμε εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια