Ανενόχλητη συνεχίζει να παίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι η κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού με αφορμή την επανεκκίνηση των έργων και είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο». «Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας […]. Η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει», είπε ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Νίκο Τσούκαλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ. (ο Φώτης Κουβέλης επιδιδόταν στο αγαπημένο του χόμπι: να δίνει όχι-και-τόσο-βροντερά «παρών», αυτή τη φορά σε συναντήσεις με διάφορους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες).

Πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του επιτελείου Σαμαρά ήταν ό,τι πρέπει για τις τηλεοπτικές κάμερες. Κύριο χαρακτηριστικό του, ο διπλός συμβολισμός. Πρώτον, η επανεκκίνηση ενός από τα πιο σημαντικά αλλά σκανδαλωδώς αργοπορημένα μεγάλα έργα προφανώς συμβολίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη- και ο πρωθυπουργός ήταν παρών. Δεύτερον, στην πρωθυπουργική συνοδεία συμμετείχαν (εκτός από τους δεκάδες συνήθεις τύπους που κανείς δεν ξέρει τί δουλειά έχουν εκεί) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι είπαν ακριβώς τα ίδια με τον κ. Σαμαρά, αλλά ο καθένας με δικά του λόγια. Έτσι αποτυπώθηκε για άλλη μία φορά η ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, το «αρραγές μεταρρυθμιστικό μέτωπο» και όλα αυτά τα μελό της μνημονιακής εθνικής ομοψυχίας.

Για να προστεθεί μία εσάνς δυναμικής ηγεσίας, την ίδια μέρα (25/4) συγκλήθηκε Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 30′, αφού μοναδικό αντικείμενο είχε να ξαναμιλήσει ο πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες, στέλνοντας «αυστηρό μήνυμα επαγρύπνησης» στους υπουργούς, πάντα σε συνδυασμό με μικρές νότες αισιοδοξίας: «Διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις […] και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη».  Κάτι πήγε να ψελλίσει η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ότι δεν βρίσκει τον υπουργό να συνεννοηθεί για την έλλειψη εμβολίων για τα ανασφάλιστα παιδιά, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς της έβαλε χέρι, γιατί έπρεπε να έχει ενημερώσει τον ίδιο (ποιος νοιάζεται για τον άμεσα προϊστάμενό της υπουργό;).

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε άλλη μία μέρα image making για το Μαξίμου. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Εκεί είχε καταστεί σαφές ότι θα πορευτούμε με τα μότο «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και «τα πράγματα αλλάζουν» για αρκετό καιρό. Δεν έχει πολλή σημασία το γεγονός ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους δεν θα επηρεάσει παρά ελάχιστα την πραγματική οικονομία. Όπως δεν φαίνεται να παίζει ρόλο ότι είναι κενό γράμμα οι εξαγγελίες για μείωση του χαρατσιού κατά 15% που ακούσαμε τις προάλλες. Ούτε τα πλαστά πρωτογενή πλεονάσματα. Ούτε η απόλυτη αποτυχία της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα . Η εικόνα του ισχυρού πρωθυπουργού που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με ευρεία κυβερνητική συναίνεση είναι το παν.

Ωστόσο, οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού δεν εξυπηρετούν μόνο συμβολικούς σκοπούς, αλλά και έναν πολύ ουσιαστικό: τη μετακίνηση των κρίσιμων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου από τα πρωτοσέλιδα στα αζήτητα. Για παράδειγμα, το τρικ που βρήκε το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διώξει στα γρήγορα τους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε οργανισμούς που καταργούνται τις επόμενες εβδομάδας: καταργείται η δυνατότητα μετακίνησης των συγκεκριμένων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις και εισάγεται πρόβλεψη για καταγγελία της σύμβασης από το Δημόσιο. Χιλιάδες υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν εν μία νυκτί με μία τοσοδούλα τροποποίηση που γίνεται – τι έκπληξη – τελευταία στιγμή.

Βέβαια, η αντιπολίτευση είχε σοβαρότερες δουλειές να κάνει από το να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός αλώνιζε τα εργοτάξια και τα υπουργικά συμβούλια μπροστά στις κάμερες, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών έβαζαν τις «ασήμαντες» τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην Πορτογαλία. Μιλώντας σε πορεία για την επέτειο της επανάστασης των Γαρυφάλλων, διασφάλισε ότι κανείς δεν θα του δώσει σημασία. Ευτυχώς υπάρχει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καταγγέλλοντας ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου προγραμματίστηκε την ίδια μέρα που διεξάγεται το ιδρυτικό συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πάντως, το ταξίδι Κόρινθος – Πάτρα θα διαρκεί μόλις 45 λεπτά από τον Οκτώβριο του 2015, οπότε και η ανάπτυξη θα έχει επιστρέψει οριστικά, οι θυσίες θα έχουν πιάσει τόπο, και τα πράγματα γενικώς θα έχουν αλλάξει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X