Για πολλά αναπάντητα ερωτήματα κάνει λόγο η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της για τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα μετά το θανατηφόρο  ατύχημα του εργαζόμενου στο εργοτάξιο της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε επιχείρηση «κουκουλώματος» του θανατηφόρου ατυχήματος στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ;» διερωτάται η Ομοσπονδία, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αυτοκτονία του εργάτη στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Οι πληροφορίες αυτές στην ουσία επιχειρούν να μετατρέψουν ένα εργοδοτικό έγκλημα σε αυτοκτονία, βγάζοντας έτσι «λάδι» την εργοδοσία που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται από θύτη ως θύμα» τονίζει η Ομοσπονδία καλώντας τους εργαζόμενους  σε Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 25 Γενάρη στην Πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος:

Βρισκόμαστε μπροστά σε επιχείρηση «κουκουλώματος» του θανατηφόρου ατυχήματος στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ

Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.

Σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο αναρτήθηκαν και αναπαράχθηκαν από διάφορους ιστότοπους πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν «ανατροπές» σε σχέση  με τα αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος, την περασμένη εβδομάδα στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι πληροφορίες αυτές στην ουσία επιχειρούν να μετατρέψουν ένα εργοδοτικό έγκλημα σε αυτοκτονία, βγάζοντας έτσι «λάδι» την εργοδοσία που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται από θύτη ως θύμα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα καθώς και ορισμένες επισημάνσεις.

Καμιά «ανατροπή» δεν υπάρχει. Ο συνάδελφος μας με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας έχασε τη ζωή του και αυτό δεν αλλάζει.

Οι ειδήσεις που διαρρέονται στα μαζικής ενημέρωσης διαρρέονται αρκετές μέρες μετά το ατύχημα. Γιατί τώρα και όχι εκείνη τη στιγμή;

Στο χώρο του ατυχήματος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, τόσο η αστυνομία και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας.

Την ημέρα που συνέβη το ατύχημα, οι καιρικές συνθήκες ήταν ακατάλληλες για εργασία λόγω της ύπαρξης παγετού, συνέπεια της χιονόπτωσης την προηγουμένη ημέρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του εργοταξίου.

Η κυβέρνηση και το υπουργεία εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη τη μεγαλοεργοδοσία να παίζει στη «ρουλέτα» τη ζωή των εργαζομένων.

Οι απειλές του τύπου «όποιος δε δουλέψει απολύεται» έχουν καταγραφεί πολλές φορές μέσα σε χώρους δουλειάς και πλανώνται ως απειλή στα αυτιά των οικοδόμων.

Οι κατασκευαστές, οι μεγαλοεργολάβοι έχουν στο DNA τους, τους εκβιασμούς γιατί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φτιάξουν τα έργα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα για να εξασφαλίσουν κέρδη επιβάλλοντας δουλειά από το πρωί ως το βράδυ Σαββάτο – Κυριακή, με καύσωνα, βροχή και παγετό.

Από την πρώτη στιγμή η Εταιρεία Κατασκευής του έργου επιχείρησε να κουκουλώσει τις ευθύνες της, πρώτα είπαν ότι δε δούλευε κανένας στο εργοτάξιο, μετά ότι ήταν στο εργοτάξιο ο αδικοχαμένος συνάδελφος μας.

Στη συνέχεια δήλωσαν ότι είχαν δώσει εντολή να μη γίνουν εργασίες. Μετά είπαν πως ο συνάδελφος μας είχε άλλο τομέα δουλειάς και όχι πάνω στον πυλώνα.

Συνεχόμενα Ψέματα……..

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διαψεύδει τα ψέματα τους ότι στο εργοτάξιο δεν πραγματοποιούνται εργασίες.

Επισημαίνουμε επίσης ακόμη ένα στοιχείο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος , σε χώρο δουλειάς οι εργολάβοι, οι κατασκευαστές αποποιούνται κάθε ευθύνη. Αυτοί τα έχουν κάνει όλα «καλά» και παρουσιάζουν την κατάσταση με τρόπο επιλεκτικό που τους βολεύει.

Για αυτούς πάντα φταίει ο εργάτης.

Γιατί γλίστρησε, γιατί έκανε λάθος, γιατί δεν πρόσεξε…

Η εργοδοσία παρουσιάζεται με το «φωτοστέφανο» στο κεφάλι της.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλους τους εργαζόμενους να σκεφτούν ότι στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται η ζωή των εργατών.

Τα αφεντικά δε δείχνουν κανένα έλεος. Από το σχεδιασμό, την υλοποίηση, στη συνέχεια την εκμετάλλευση των έργων, ξυπνάνε και κοιμούνται προσκυνώντας ένα μόνο θεό: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται όσο και αν προσπαθούν, γιατί θα βρίσκουν απέναντι τους τα ταξικά Σωματεία και Ομοσπονδίες που θα αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους, και αυτές που φαίνονται με την πρώτη «ματιά» και όσες παραμένουν αθέατες την πρώτη στιγμή για τον πολύ κόσμο.

Καλούμε τους Οικοδόμους να παλέψουμε αποφασιστικά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας.

Μπροστά μας έχουμε σκληρές μάχες. Απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας που θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή 25 Γενάρη στην Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, στις 11 το πρωί.

Με τον αγώνα μας θα απαιτήσουμε λύσεις τόσο για τα ασφαλιστικά μας ζητήματα όσο και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μας στους χώρους δουλειάς.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια