Αυτές τις μέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ προσπαθώ να καταλάβω προς τα που κλίνει η κοινή γνώμη και τι ερείσματα θεώρησε ότι έχει ο Αντώνης Σαμαράς για να πάρει μία τέτοια απόφαση.

Συζητάω με κόσμο όλων των ηλικιών, από ταξιτζήδες έως αναισθησιολόγους και διαβάζω με μεγάλη προσοχή όλα τα σχόλια στο διαδίκτυο. Παρατηρώ ότι υπάρχει ένας τρομερός κοινωνικός αυτοματισμός και μία χαιρεκακία που δυστυχώς πολλές φορές βγαίνει στην επιφάνεια στην κοινωνία μας.

Ρωτάω κάποιους άλλους δημοσιογράφους εάν πιστεύουν ότι τα σχόλια αυτά γίνονται στο ίντερνετ για να ξεσπάσουν απλώς μερικοί ή εάν αυτοί που τα γράφουν όντως τα εννοούν. «Δες τα ποσοστά του ναζιστικού κόμματος», μου απαντά συνάδελφος «και τότε θα καταλάβεις ότι τα εννοούν.»

Σίγουρα η ΕΡΤ δεν ήταν αγγελικά πλασμένη ούτε λειτουργούσε με τον πιο αξιοκρατικό και πλουραλιστικό τρόπο. Ωστόσο, ήταν ένας θεσμός με κύρος που ανήκε σε όλο τον ελληνικό λαό και προσέφερε σημαντικά στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Το τόσο μίσος που συνάντησα σε μερικά σχόλια δεν μπορώ να το κατανοήσω παρά μόνο ως κόμπλεξ ή χαιρεκακία. Σας παραθέτω μερικά για να καταλάβετε:

«Ουστ από δω κοπρόσκυλα, χαραμοφάηδες που σας πληρώνουμε από την τσέπη μας!! Η προπαγάνδα σας δεν περνάει πια!!! Οι πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα δεν σας συγκινούν εεεεεε????? Παρατηρήστε πως συσπειρώνονται όλοι οι κόπροι του δημόσιου με απεργίες για να σώσουν το τομάρι τους!!!!», για να αρχίσουμε με ένα χαρακτηριστικό μήνυμα κοινωνικού αυτοματισμού.

«Στα αρχίδια μας το 1,5 εκ άνεργοι και άλλοι τόσοι με ούτε 10 μεροκάματα το μήνα  μας νοιάζουν μόνο οι *σκληρά* εργαζόμενοι υπάλληλοι των 5 χιλιάδων της ερτ, ρε τραβάτε να ψοφήσετε λαμόγια του κέρατα!», συνεχίζει άλλος χρήστης λες και η ΕΡΤ εκτόξευσε την ανεργία στο 27%.

«Το κακό δεν είναι που έκλεισε, το κακό είναι πως θα ανοίξει πάλι.», διαβάζω σε άλλο σχόλιο και μετά βίας κρατιέμαι να μη σπάσω την οθόνη του υπολογιστή μου. Δηλαδή ο συγκεκριμένος δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ του κάτι στη δημόσια τηλεόραση; «Εξαιρετικό» ήταν και το συγκεκριμένο σχόλιο: «εσείς τα βολεμένα φασισταριά της ERT καταντάτε γραφικοί και γλοιώδεις».

Ανατριχίλα όμως προκάλεσαν και οι επευφημίες για την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής: «σήμερα όλα τα ιδιωτικά κανάλια μούγκα και μόνο ο κουμμουνιστικός 902 έπαιζε τις ειδήσεις της ΕΡΤ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ . ΖΗΤΩ Η ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ.» και «ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, Η ΤΣΟΚΛΗ, Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η [..] ΣΤΑΗ. ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ Η ΜΑΣΑ ΞΕΡΝΑΝΕ ΤΑ [..] ΣΤΟΝ Α Γ Υ Ρ Ι Σ Τ Ο ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ».

Τι να πούμε όμως και για χρήστη που χαρακτηρίζει την ΕΡΤ… εθνοκτόνα: «Δεν θα αυτοκτονήσουμε σαν χώρα για τους κηφήνες και τα κομματόσκυλα της άχρηστης ΕΡΤ.», γράφει χαρακτηριστικά. Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες ακόμη τέτοιου τύπου σχόλια αλλά θα τελειώσω με αυτό που συνοψίζει τον παρτακισμό και την κοντόφθαλμη λογική πολλών νεοελλήνων: «ΑΙΣΧΟΣ! Κλείστε τη για πάντα! Δεν θέλουμε να ξαναπληρώσουμε φράγκο!».

Ευτυχώς που τα μηνύματα συμπαράστασης ξεπέρασαν αυτού του είδους τα σχόλια που αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά και δείχνουν γιατί οδηγούμαστε στον κανιβαλισμό και τον εκφασισμό…

*Τα σχόλια είναι ακριβώς όπως τα έγραψαν οι διάφοροι χρήστες σε youtube, twitter, facebook και διάφορα ενημερωτικά sites.

Μιχάλης Κωνσταντόπουλος (δημοσιογράφος)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια