Στις 22 Μαρτίου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξερχόμενος από μια ομιλία για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, δέχεται επίθεση από ένα τρίκυκλο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. Τραυματίζεται βαριά και πεθαίνει μετά από τρεις μέρες. Οι Αρχές έκαναν λόγο για ατύχημα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, επρόκειτο για δύο παρακρατικούς οι οποίοι τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι. Μετά από χρόνια οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάστηκαν ενώ ο ανακριτής απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των αρχών και αξιωματικών της Χωροφυλακής.

Η δολοφονία του Λαμπράκη προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και κοινωνική κατακραυγή. Την επομένη του θανάτου του 500.000 άτομα συγκεντρώνονται στο Ά Νεκροταφείο και σύντομα η συγκέντρωση γίνεται διαδήλωση ενάντια στην Κυβέρνηση Καραμανλή.

Τα γεγονότα που προκλήθηκαν και το κλίμα που δημιουργήθηκε με τη δολοφονία Λαμπράκη οδήγησαν σε κρίση του πολιτικού συστήματος και σύντομα – μόλις 3 εβδομάδες μετά- στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του Καραμανλή.
Αυτά τα γεγονότα καταγράφει στο μυθιστορηματικό βιβλίο – ντοκουμέντο «Ζ : Φανταστικό μυθιστόρημα ενός εγκλήματος» ο Βασίλης Βασιλικός. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1966 και το 1969 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Κώστα Γαβρά.
Φέτος το «Ζ» μεταφέρεται στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υπό την σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου.
Η σημασία αυτής της παράστασης δεν είναι μόνο καλλιτεχνική. Έρχεται ξανά στην επιφάνεια ένα γεγονός, ένα κομμάτι της ιστορίας με μεγάλη και καίρια σημασία σήμερα, που ίσως κάποιοι να μην ξέρουν και κάποιοι άλλοι να ξεχνούν.

Δραματουργική προσαρμογή – Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Μουσική Νίκος Πλάτανος
Κίνηση Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

 

Παίζουν : Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Μαρία Κεχαγιόγλου

Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Κέντρο
Τηλ. 210-5288172

Παραστάσεις: Απογ. Κυρ. 7μ.μ. , Τετ.-Σαβ. 9.μ.μ.
Εισιτήρια: 16, φοιτ. 12, Πεμ. 13 ευρώ
Μέχρι 24/2

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X