Ένας Παλαιστίνιος έφηβος που έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ κατήγγειλε χθες, Τρίτη, ότι οι αμερικανικές αρχές ανακάλεσαν τη βίζα του και τον απέλασαν αφού αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης τον ανέκριναν επί ώρες μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Βοστόνης.

Ο Ισμαήλ Αζάουι ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς την φοιτητική εφημερίδα The Harvard Crimson ότι απελάθηκε επειδή κάποιοι από τους φίλους του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναρτήσει περιεχόμενο το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν αντιαμερικανικό.

Σύμφωνα με τον 17χρονο που ζει στον Λίβανο, μόλις έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βοστόνης την Παρασκευή αξιωματικοί της υπηρεσίας μετανάστευσης τον κράτησαν και τον ανέκριναν επί οκτώ ώρες. Μεταξύ άλλων τον ρώτησαν ποια είναι η θρησκεία του. Επίσης έψαχναν το κινητό του τηλέφωνο και τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του για πέντε ώρες και του έκαναν ερωτήσεις για τη δραστηριότητα των φίλων του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μία αστυνομικός «άρχισε να μου φωνάζει», διηγήθηκε ο Αζάουι. «Μου είπε ότι εντόπισε ανθρώπους μεταξύ των φίλων μου που έχουν αναρτήσει πολιτικές απόψεις εναντίον των ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Απάντησα ότι δεν έχω σχέση με αυτές τις αναρτήσεις και ότι δεν είχα κάνει like, δεν τις είχα μοιραστεί ή σχολιάσει και της είπα ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμαι υπεύθυνος για τις αναρτήσεις άλλων», επεσήμανε.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας Προστασίας Συνόρων και Τελωνείων επιβεβαίωσε ότι ο Αζάουι δεν έγινε δεκτός στις ΗΠΑ, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στους συγκεκριμένους λόγους της απόρριψής του. «Το πρόσωπο αυτό κρίθηκε ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο αμερικανικό έδαφος βάσει των πληροφοριών που εντοπίστηκαν στη διάρκεια της έρευνας», εξήγησε ο Μάικλ ΜακΚάρθι.

Ο Αζάουι είχε λάβει υποτροφία για να σπουδάσει στο Χάρβαρντ και δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει λύση στην υπόθεσή του πριν από την επόμενη εβδομάδα οπότε ξεκινούν τα μαθήματα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X