Συγκέντρωση της αμερικανικής ακροδεξιάς στο Σάρλοτσβιλ τον Αύγουστο του 2017 «δεν θα είχε γίνει χωρίς» την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένας από τους οργανωτές της κινητοποίησης εκείνης, που σημαδεύτηκε από τον θάνατο της αντιφασίστριας διαδηλώτριας Heather Heyer και τους τραυματισμούς δεκάδων άλλων.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συγκέντρωση Unite the Right στη Σάρλοτσβιλ δεν θα είχε γίνει χωρίς τον Τραμπ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ηγέτης των οπαδών της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, σε podcast του περιοδικού The Atlantic. Η συγκέντρωση έγινε δυνατή «λόγω της εκστρατείας του και της νέας δυναμικής» που δημιουργήθηκε, ότι δηλαδή «ένας εθνικιστής υποψήφιος είναι απήχηση στο κοινό με τόσο έντονο τρόπο», εξήγησε ο Σπένσερ, που καθιέρωσε στο αμερικανικό πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση alt-right, με τον οποίο ορίζεται η αμερικανική ακροδεξιά.

Κατά τον Σπένσερ, η alt-right «ανακάλυψε κάτι» στον πολιτικό λόγο του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος «άλλαξε το παράδειγμα και έκανε εφικτή τη δημόσια παρουσία» της. Ο Τραμπ ουσιαστικά βάσισε την εκστρατεία του στις υποσχέσεις ότι θα ασκούσε εθνικιστική πολιτική πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας, και ότι θα πάτασσε την παράτυπη μετανάστευση, κάνοντας εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον των ισπανόφωνων και των μουσουλμάνων.

Επτά μήνες μετά την ορκωμοσία του, πολλές εκατοντάδες οπαδοί της αμερικανικής άκρας δεξιάς συγκεντρώθηκαν τον Αύγουστο του 2017 στη Σάρλοτσβιλ, όπου ήθελαν να καταγγείλουν την αποκαθήλωση ενός αγάλματος του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, αρχηγού του στρατού της συνομοσπονδίας (του αμερικανικού Νότου) στον εμφύλιο των ΗΠΑ (1861-1865).

Ξέσπασαν επεισόδια και ένας νεαρός νεοναζί έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος αντιφασιστών που συμμετείχαν σε αντισυγκέντρωση. Η 32χρονη αντιφασίστρια Heather Heyer σκοτώθηκε και τριάντα άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τότε ο Τραμπ δεν είχε καταδικάσει την επίθεση στους αντιφασίστες, λέγοντας μάλιστα ότι υπήρχαν και«καλοί άνθρωποι» σε «αμφότερες τις πλευρές». Αργότερα, βέβαια μετά το κύμα αντιδράσεων αναγκάστηκε να καταδικάσει «όλα τα είδη ρατσισμού» και κάλεσε να εξαλειφθεί «το δηλητήριο του αντισημιτισμού».

Ο Σπένσερ, που ονειρεύεται ένα «εθνικό κράτος» αποκλειστικά και μόνο λευκών, εξήρε την «εντιμότητα» του Τραμπ, που είχε «πει τι σκεφτόταν» τότε. «Εκείνη τη στιγμή ήμουν υπερήφανος γι’ αυτόν», συμπλήρωσε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X