Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ άρθρο του διευθυντή και εκδότη τοπικής εφημερίδας στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ο οποίος καλεί την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς και να «καθαρίσει» την Ουάσιγκτον από τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική ιδεολογία.

Στο άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Democrat-Reporter που εκδίδεται στην πόλη Λίντεν, ο Γκούντλοου Σάτον, που στο παρελθόν -δεκαετία 1990- είχε βραβευθεί για την ερευνητική του δημοσιογραφία, έγραψε στις 14 Φεβρουαρίου: «Έχει έρθει η ώρα η Κου Κλουξ Κλαν να βγει ξανά από το σκοτάδι». Όπως γράφει, «οι Δημοκράτες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να αυξήσουν τη φορολογία στην Αλαμπάμα (…) Αυτή η σοσιαλιστική- κομμουνιστική ιδεολογία φαίνεται καλή στους αδαείς, τους ανεκπαίδευτους και τους ανόητους». Γι’ αυτό τον λόγο η ΚΚΚ – η πιο παλιά ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ, γνωστή για τις επιθέσεις και τους βιασμούς εις βάρος Αφροαμερικανών-, σύμφωνα με τον Σάτον, θα πρέπει να κρεμάσει τους πολιτικούς αυτούς και να κάνει επιδρομή στα σπίτια τους στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Σάτον όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι έγραψε το άρθρο, αλλά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Montgomery Advertiser επέμεινε στις θέσεις του λέγοντας ότι  «αν μπορούσαμε να πείσουμε την Κλαν να πάει εκεί και να καθαρίσει την Ουάσινγκτον, θα είμαστε καλύτερα. Θα βγάλουμε τα σκοινιά, θα τα περάσουμε από ένα μεγάλο κλαδί και θα τους κρεμάσουμε όλους». Όπως τόνισε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια βίαιη οργάνωση. «Σκότωσαν μόνο λίγους ανθρώπους. Η Κλαν δεν είναι βίαιη παρά μόνο όταν χρειάζεται».

Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου του, πάντως, πολλοί θεσμοί που του είχαν απονείμει βραβεία τα απέσυραν.

Επίσης, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αλαμπάμπα Νταγκ Τζόουνς, εξέφρασε το σοκ του για το «απολύτως απεχθές» άρθρο και τόνισε ότι ο Σάτον θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Η Δημοκρατική βουλευτής Τέρι Σέουελ, που είναι Αφροαμερικανίδα, επισήμανε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Σάτον δεν είναι αστεία, αλλά αποτελεί απειλή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X