Με «λουκέτο» απειλείται η μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες η οργάνωση Planned Parenthood, η οποία τη διαχειρίζεται, καθώς συνεχίζεται η επίθεση των συντηρητικών στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Πρόκειται για μια πραγματική κρίση της δημοσίας υγείας. Αυτή την εβδομάδα το Μιζούρι θα γίνει η πρώτη πολιτεία που βυθίζεται στο σκοτάδι, που δεν θα διαθέτει ένα κέντρο υγείας όπου θα μπορούν να γίνονται νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Λιάνα Γουέν πρόεδρος της Planned Parenthood. Η οργάνωση σκοπεύει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη με την ελπίδα να σωθεί η κλινική του Σεντ Λούις, η ομαδική στη μεσοδυτική πολιτεία όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως και άλλες συντηρητικές πολιτείες, το Μιζούρι υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα πολύ περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει δύο συντηρητικούς δικαστές, θα αλλάξει την ιστορική του απόφαση υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν μία κύηση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ και ενδέχεται να ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη, προβλέπει ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα κύησης. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η άμβλωση επιτρέπεται μέχρι την 24η εβδομάδα. Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές του Μιζούρι επέβαλαν και άλλους όρους στην κλινική του Σεντ Λούις, η άδεια της οποίας λήγει σε τρεις ημέρες.

Οι αρχές της πολιτείας αρνούνται να ανανεώσουν την άδεια αυτή «αν οι γιατροί της δεν δεχθούν να υποβληθούν σε ένα απρεπές ερωτηματολόγιο το οποίο ισοδυναμεί με παρενόχληση», σύμφωνα με την Planned Parenthood. Όπως κατήγγειλε η οργάνωση «έχουν ήδη αναγκάσει τις ασθενείς να υποβάλλονται σε εξετάσεις «προσβλητικές και ιατρικά ανούσιες».

Πέρυσι η προτελευταία κλινική στο Μιζούρι όπου γίνονταν αμβλώσεις έκλεισε καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι οι γιατροί που κάνουν τις επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να εργάζονται και σε κάποιο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι Μάικ Πάρσον εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πολιτεία του «πέτυχε ιστορικό χαμηλό στις αμβλώσεις, περνώντας από τις 20.000 στις 3.000 ετησίως». «Αν εργαστούμε μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους κατοίκους του Μιζούρι να επιλέγουν τη ζωή», πρόσθεσε.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ και CBS

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια