Νίκη για τους απεργούς εκπαιδευτικούς του Λος Άντζελες έπειτα από έξι μέρες απεργίας με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς και μαθητές. Η νικηφόρα απεργία έληξε την Τετάρτη (23/01) αφού το συνδικάτο των δασκάλων του Λος Άντζελες (UTLA) ήρθε σε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς ικανοποιήθηκαν τα περισσότερα από τα αιτήματά του για στήριξη του δημόσιου σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί του Λος Αντζελες, που ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, κέρδισαν νέες τριετείς συμβάσεις εργασίας με άμεσες μισθολογικές αυξήσεις 6%, διαβεβαιώσεις για πάνω από 600 προσλήψεις νοσηλευτών, βιβλιοθηκάριων και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία της πόλης, συμμετοχή του συνδικάτου στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τα ιδιωτικά σχολεία, δημιουργία χώρων πρασίνου στα σχολικά συγκροτήματα, δημιουργία ταμείου υποστήριξης μεταναστών, σταδιακή μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη -να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις μπορεί να ξεπερνάει τους 45 στα λύκεια, να είναι γύρω στους 35 στα γυμνάσια και περίπου 25 στα δημοτικά. Η αρμόδια υπηρεσία για την εκπαίδευση στο Λος Άντζελες (LAUSD) δικαιολογεί αυτή την κατάσταση, λέγοντας ότι βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα, προχωράει σε απολύσεις δασκάλων, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, μειώνει τη χρηματοδότηση των σχολείων κλπ.

Η οικονομική κρίση όμως την οποία επικαλείται η LAUSD, είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένη. Η Καλιφόρνια είναι από τις πιο πλούσιες πολιτείες με 124 δισεκατομμυριούχους και 250.000 εκατομμυριούχους. Παρόλα αυτά, η υποχρηματοδότηση των σχολείων είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι η Καλιφόρνια ξοδεύει τα μισά χρήματα από τη Νέα Υόρκη ανά μαθητή. Στόχος, βέβαια, αυτής της υποχρηματοδότησης είναι να απαξιωθούν τα δημόσια σχολεία και να γίνουν πιο ελκυστικά στα μάτια των γονιών τα ιδιωτικά σχολεία, που όμως απευθύνονται στα πιο πλούσια λευκά κοινωνικά στρώματα.

Την ίδια ώρα, τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας (ειδικά οι Αφροαμερικάνοι και οι Λατίνοι), που αποτελούν περίπου το 90% των μαθητών, “στοιβάζονται” σε δημόσια σχολεία με ταλαιπωρημένους -και λίγους αριθμητικά- εκπαιδευτικούς λόγω των πενιχρών μισθών και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής στο Λος Άντζελες. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αρμόδια υπηρεσία για την εκπαίδευση (LAUSD) διαθέτει ένα απόθεμα της τάξης των 2 δις δολαρίων!

Η νίκη, όμως, των απεργών εκπαιδευτικών ήρθε και χάρη στην αλληλεγγύη που από τις πρώτες ημέρες της απεργίας έδειξαν οι μαθητές και οι γονείς τους, κατεβαίνοντας μαζί με τους δασκάλους στις κινητοποιήσεις.

Τέλος, η νίκη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες επιτυχείς απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών τις οποίες πρώτοι πραγματοποίησαν πέρυσι εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Δυτικής Βιρτζίνια. Την ερχόμενη Δευτέρα παραλαμβάνουν τη “σκυτάλη” των απεργιακών κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του Ντένβερ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα και με ψηφοφορία αποφάσισαν την έναρξη απεργίας διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τραγούδι μαθήτριας που υποστηρίζει την απεργία: