Το 3ο φεστιβάλ του διοργανώνει ο αυτοοργανωμένος Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλείου «ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ», από σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουνίου έως και την Κυριακή 24 Ιουνίου.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις, μουσικές και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ενώ η είσοδος για όλες τις ημέρες είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή

  • Εκδήλωση-Συζήτηση: «Ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός απόηχος των μουντιάλ στην πορεία των χρόνων».
  • Χώρος: Πολύκεντρο νεολαίας «Ανδρόγεω» (δίπλα στα ΚΕΠ)
  • Ώρα: 19:00

Η αυτοκρατορία της FIFA, πριν τρία περίπου χρόνια, εκτέθηκε μετά από μαζικές αποκαλύψεις που απέδειξαν την διεφθαρμένη δραστηριότητα της. Οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει συνεχίζουν να παραμένουν στην αφάνεια και η παγκόσμια κοινότητα στέκεται άπραγη μπροστά στο καθεστώς της. Την Παρασκευή θα κάνουμε μια ανασκόπηση πάνω στο μοντέλο λειτουργίας της, στα κατορθώματα της, και θα αποχρωματίσουμε το φαντασμαγορικό υπερθέαμα του μουντιάλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σάββατο

  • Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5×5 και Τουρνουά Μπάσκετ 3 on 3
  • Χώρος: Γήπεδο Μαρτινέγκο
  • Ώρα: 17:00

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ μας βρίσκει στα γήπεδα. Τουρνουά ποδοσφαίρου (5χ5) και μπάσκετ (3on3) στο Μαρτινέγκο! Μουσική, κέφι και ατελείωτο θέαμα αναμένεται να αντικρίσει όποιος βρεθεί εκεί, μακριά από ανταγωνιστικές λογικές και συμπεριφορές. Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει όποιος-α επιθυμεί, ανεξαρτήτου ηλικίας, αφού θα υπάρχει και τουρνουά για τους μικρούς μας φίλους.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν στις 16:00 στο Μαρτινέγκο, αλλά όποια ομάδα επιθυμεί για καλύτερη οργάνωση, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και με ένα μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook ή στο email της ομάδας tiganitis2015@espiv.net.Τα πρωταθλήματα ξεκινάνε αυστηρά στις 17:00. Η συμμετοχή είναι φυσικά ελεύθερη. Οι αγώνες θα διαρκούν 15 λεπτά και θα είναι νοκ άουτ.

Κυριακή

  • Κρητικό Γλέντι με τους: Ιάκωβο Πατεράκη, Αλέκο Φανουράκη και το Χαράλαμπο Παρασχάκη
  • Χώρος: Πάρκο Γεωργιάδη
  • Ώρα: 20:00

Το φεστιβάλ στο facebook

Ποιος είναι ο Τηγανίτης

Σε μια εποχή που ο αθλητισμός γίνεται εμπόρευμα, μέσο διαφήμισης χορηγών και εργαλείο μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών για να ξεπλύνουν χρήμα.

Σε μια εποχή που το χόμπυ που αγαπούσες από μικρό παιδί έχει γίνει ένα μεγάλο καζίνο για στημένα παιχνίδια και όλη η ρομαντική πλευρά και η ευγενής άμιλλα του παιχνιδιού χάνεται. Επιλέξαμε μέσω του μοντέλου της αυτοοργάνωσης να ξεφύγουμε από όλα αυτά και να προωθήσουμε την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι.

Ιστορικό

Βλέποντας το εγχείρημα με τις αυτοοργανωμένες ποδοσφαιρικές ομάδες να ανθίζει (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Ιωάννινα, Αθηνά, Πάτρα κ.α.) και το ποδόσφαιρο που αγαπάμε να παίρνει σάρκα και οστά, το καλοκαίρι του 2015 ακόμα ένα αστέρι έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, με το όνομα «Τηγανίτης» Α.Σ.Η.

Το πάθος για τον υγιή αθλητισμό, η όρεξη για αυτοοργανωση και τα κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, έγιναν η αφετηρία για τη δημιουργία του. Έτσι λοιπόν, μετά από πολλές συζητήσεις και δυσκολίες δημιουργείται μια ακόμα αυτοοργανωμένη ομάδα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τον Οκτώβρη του 2017 ο Σύλλογος σχηματίζει επίσημα και ομάδα καλαθοσφαίρισης η οποία μέσω της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της αυτοπειθαρχίας (και όχι της πειθαρχίας μέσω αυταρχικών μεθόδων προπονητικής) επιχειρεί να στέκεται και να συναγωνίζεται τις υπόλοιπες ομάδες στην κατηγορία της Ε.ΚΑ.Σ.Κ.

Λίγα λόγια για το όνομα

Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, στον Ψηλορείτη, ένας ντόπιος βοσκός με όνομα Μιχάλης Βρέντζος έδωσε ψωμί και νερό σε αντάρτες. Αυτό έπεσε στην υπόληψη των Ναζί έπειτα από τη ρουφιανιά ενός δοσίλογου γκεσταμπίτη ονόματι Μαγιάσης. Ο Βρεντζομιχάλης πλήρωσε την πράξη του αυτή με την εκτέλεσή του στο οροπέδιο της Νίδας, στον Ψηλορείτη από τον ίδιο τον Μαγιάση. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπό τις υποδείξεις του τελευταίου εκτελέστηκαν 392 άτομα.

Μετά την Κατοχή, τον Απρίλη του 1947, δικαζόταν στο Δικαστήριο Δοσίλογων Ηρακλείου ο γνωστός προδότης Μαγιάσης, για την δράση του στα χρόνια της κατοχής. Κατά την ώρα της συνεδρίασης και ενώ εξεταζόταν ως μάρτυρας κατηγορίας ο αδελφός του εκτελεσθέντος, Γιώργης Βρέντζος, κατά κόσμον «Τηγανίτης», μαχαίρωσε δυο φορές τον κατηγορούμενο στην κοιλιά. Αμέσως κατέθεσε στην έδρα του δικαστηρίου το μαχαίρι και παραδόθηκε στη φρουρά της αίθουσας. Ο Μαγιάσης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και πέθανε.

Ο «Τηγανίτης» μεταφέρθηκε στα Χανιά όπου και θα καταδικαζόταν σε θάνατο για την πράξη του αυτή. Χρησιμοποιώντας όμως την απόφαση του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής που καλούσε τους Κρητικούς να σκοτώσουν τους γκεσταμπίτες, αθωώθηκε και γύρισε στο χωριό του.

Δομή και τρόπος λειτουργίας

Η ομάδα βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης, της συνδιαμόρφωσης και της ισότητας μεταξύ των μελών της. Οποιοσδήποτε λοιπόν, δεν είναι φασίστας, μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής προέλευσης, θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις παραπάνω αξίες.

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων ως προς τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα, σε οποιονδήποτε. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος τόσο τη συνέπεια των μελών της στη συνέλευση και στις διαδικασίες της ομάδας, όσο και τη δίκαιη συμπεριφορά (fair play) σε συντρόφους, συμπαίκτες και αντιπάλους.

Οικονομική διαχείριση

Το οικονομικό κομμάτι από μόνο του αποτελεί πληγή και για εμάς αλλά και για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η οικονομική ενίσχυση της ομάδας βασίζεται αποκλείστηκα στους παίχτες, φίλους και οπαδούς της. Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η έλλειψη χορηγών και χορηγιών για την χρηματοδότηση της ομάδας. Αντιθέτως επιλέγουμε η χρηματοδότηση της να γίνεται με την προσωπική συνεισφορά του καθενός, με ετήσιες κάρτες μέλους, με συλλογικές δράσεις, προβολές, πάρτι καθώς επίσης και πιθανή πώληση αναμνηστικών της ομάδας (μπλούζες, φούτερ, κασκόλ).

Κερκίδα

Άσος – Χ – Διπλό.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ευπρόσδεκτα. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Θεωρούμε τους «αντίπαλους», συμπαίχτες μας. Γουστάρουμε την ομάδα μας, αλλά πάνω απ’ όλα γουστάρουμε το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον ασταμάτητο χαβαλέ στην κερκίδα.

Έχθρες, μίση, ξύλο, χουλιγκανονταηλίκια, φασιστικές συμπεριφορές, σεξισμοί και διαπληκτισμοί μεταξύ των οπαδών μας και «αντίπαλων» οπαδών ΔΕΝ έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο και κυρίως στην κερκίδα μας.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας στην τρίτη κατηγορία του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Η. και στην κατηγορία της Ε.ΚΑ.Σ.Κ θα θέλαμε να τονίσουμε πως αποτελεί για μας ένα μέσο διάδοσης της προσπάθειας μας και όχι αυτοσκοπό.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια