Για μέρες το γκράφιτι του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης για τους κατοίκους της Αθήνας. Κι ενώ είναι πλέον στη διαδικασία αποκατάστασης , υπάρχουν στην πόλη μας και παραμένουν ακόμα δεκάδες άλλα γκράφιτι που μπορεί κάποιος να τα θαυμάσει αν περπατήσει στα στενά των Εξαρχείων, στου Ψυρρή και στο Γκάζι. Κάθε γειτονιά, κάθε γωνιά αυτής της πόλης έχει το δικό της γκράφιτι.

Το 3pointmagazine.gr παραθέτει μερικά από τα πιο γνωστά γκράφιτι του κέντρου που έχουν την δική της ιστορία.

1. Λουκάνικος (Ψυρρή)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στη συμβολή των οδών Παλαμίδου 4 και Σαρρή ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γκράφιτι- φόρος τιμής στο σκύλο των διαδηλώσεων. Ο Λουκάνικος, το σκύλι που έγινε σύμβολο στις διαδηλώσεις του 2011, ζωγραφίστηκε, δημιουργημένο από τους Billy Gee, Alex Martinez και N_Grams.

2. Ενώμενα Χέρια(Ομόνοια)

Λίγο πιο μακρυά, κοντά στην Ομόνοια και λίγα μέτρα από την πλατεία, στην οδό Πειραιώς 20, μπορεί να θαυμάσει κάποιος το γκράφιτι του Παύλο Τσάκωνα για το πρόγραμμα «Τέχνη και Δημόσιος χώρος, Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας» που ολοκληρώθηκε το 2011. Το γκράφιτι είναι μια παραλλαγή του έργου του Γερμάνου ζωγράφου Albrecht Dürer, Praying Hands που δημιουργήθηκε το 1508 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3.Μπάτσοι Γουρούνια (Εξάρχεια)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στη οδό Μεσολογγίου που είναι γνωστή και ως οδός Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ετών 15 ,υπάρχει ένα γκράφιτι από ανώνυμο καλλιτέχνη που δίνει τη δικιά του οπτική ματιά στο γνωστό σύνθημα.

4. Welcome to Athens(Εξάρχεια)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το καλύτερο καλωσόρισμα στα Εξάρχεια ,δημιούργημα του Wild Drawing, γεννημένου στο Μπαλί της Ινδονησίας και όπου μένει και εργάζεται στην Αθήνα από το 2006 . Το γκράφιτι βρίσκεται επί της Τζαβέλα ,στο ίδιο δρόμο που μπορεί κάποιος να θαυμάσει κι άλλα γκράφιτι.

5. Αμαξοστάσιο ΗΛΠΑΠ (Πειραιώς)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ επί της Πειραιώς υπάρχει η τοιχογραφία που θεωρείται μια από τις πιο ιστορικές για το κίνημα των γκράφιτι και της τοιχογραφίας στο κέντρο της Αθήνας. Στη πρωτοβουλία της Urbanact σε συνεργασία με τον ΟΣΥ ,συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Same84, Apset, Live2, Sive, Jamer, Ozone, Jasone, Raiden και Kez.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X