Εκδήλωση για τους Νάσα, ιθαγενή λαό στην Κολομβία που αγωνίζεται να ελευθερώσει εκτάσεις από ιδιωτικές εταιρείες διοργανώνει στον Βόλο το Tierra y Libertad εγχείρημα ανάδειξης και καταγραφής της κινηματικής δράσης στη Λατινική Αμερική.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 19.00 στον Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών (οδός Ιωλκού 33). Θα ακολουθήσει εκδήλωση στις 25 του Μήνα στη Θεσσαλονίκη στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις (Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου 18).

Το κείμενο για την εκδήλωση:

Οι Νάσα είναι ένας ιθαγενής λαός, ο οποίος κατοικεί στη Βόρεια Κάουκα της Κολομβίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που ονομάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης. Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες έχουν επιβάλει μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Με το σύνθημα «η γη δεν έχει αφεντικά», οι Νάσα καταστρέφουν τις μονοκαλλιέργειες και φυτεύουν στη θέση τους τρόφιμα. Στις δράσεις αυτές συμμετέχει ολόκληρη η κοινότητα, αφιερώνοντας ώρες καθημερινής εργασίας.

Ο αγώνας αυτού του λαού για την υπεράσπιση της γης και του νερού απέναντι στα συμφέροντα που έχουν ιδιοποιηθεί τα πατρογονικά τους εδάφη, έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση και την εξόντωση τους από το κολομβιανό κράτος, τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή και τους μπράβους των γαιοκτημόνων.

Στόχος αυτής της σειράς εκδηλώσεων είναι η δημοσιοποίηση της αντίστασης των ιθαγενών της Κάουκα και εκτός συνόρων, αλλά και το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης με άλλες κοινότητες που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 42 λεπτών, αποτελεί μία πρώτη γνωριμία με τους Νάσα και δείχνει μία σειρά από κινητοποίήσεις που εκείνοι πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, δηλαδή της ανεξάρτητης κινηματογραφικής ομάδας Entrelazando.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια